Finland meddelade om planer för stöd till Georgiens presidentval i OSSE


Pressmeddelande 295/2003
2.12.2003


De länder som deltar i det årliga ministermötet vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) ger sitt stöd till Georgiens presidentval, som kommer att hållas den 4 januari 2004.

Georgiens tillförordnade president Nino Burjanadze anlände på måndagen till OSSE:s utrikesministermöte som hålls den 1-2 december i Maastricht i Nederländerna. Burjanadze redogjorde för den nya förvaltningens planer att hålla presidentval den 4 januari 2004 med anledning av den tidigare presidenten Eduard Sjevardnadzes avgång. Burjanadze vädjade om stöd av OSSE:s utrikesministrar för anordnandet av presidentvalet och de nyval till parlamentet som kommer att hållas vid en senare tidpunkt. Finland meddelade på måndag kväll att man bereder ett betydande bidrag för anordnandet av valen.

Vid det allmänna inlägg som understatssekreterare Jaakko Laajava höll på tisdagsmorgonen betonade Finland sin tillfredsställelse över att maktskiftet i Georgien skett fredligt och i enlighet med grundlagen. Dessutom uttryckte Finland förhoppningar om att ansträngningarna för att lösa konflikten i Transnistrien i Moldavien skulle fortsätta inom ramen för OSSE och i enlighet med de OSSE-åtaganden som hittills inte uppfyllts.

I Finlands inlägg behandlades även det nya århundradets hotbilder, bekämpning av människohandel, förbättring av romernas ställning, vapendepåsäkerhet och demokratisk övervakning av försvarsmakten.

Närmare upplysningar: enhetschef Terhi Hakala, enheten för Östeuropa och Centralasien, utrikesministeriet, tfn 040 538 6544










Statement by Jaakko Laajava, Under Secretary of State

ETYJ