Finland införskaffar en halv miljon ton utsläppsreduktioner av Estland

Miljöministeriet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 6/2004
9.1.2004






Estland och Finland har kommit överens om gemensamt genomförande (Joint Implementation) av ett projekt i Estland för att minska utsläpp av växthusgaser. OÜ Pakri Tuulepark, i samarbete med danska Global Green Energy och finska EMP Projects Oy, skall bygga en vindkraftspark på 20 MW i Pakri i Paldiski. Därmed ersätts motsvarande mängd elproduktion med fossila bränslen. Den finska staten får i samband med projektet under åren 2004-2012 räkna sammanlagt ungefär en halv miljon ton reduktioner av utsläpp av växthusgaser tillgodo. Värdet på affären uppgår till cirka 2,5 miljoner euro.

Estlands miljöminister Villu Reiljan, Finlands miljöminister Jan-Erik Enestam, Finlands ambassadör i Estland Jaakko Blomberg samt verkställande direktören för OÜ Pakri Tuulepark Hannu Lamp undertecknade i dag i Helsingfors de avtal som reglerar projektet.

Utsläppsreduktionerna kan överföras från Estland till finska staten i enlighet med de flexibla mekanismer som ingår i Kyotoprotokollet. Därmed kan Finland räkna dessa reduktioner tillgodo för att uppfylla sina Kyoto-förpliktelser. De utsläppsreduktioner som uppstår under åren 2004-2007 skall överföras på Finland som internationell utsläppshandel medan reduktionerna under åren 2008-2012 överförs som utsläppsminskningsenheter i enlighet med Kyotoprotokollet.

Projektet har förberetts inom ramen för det finländska försöksprogrammet för Kyotomekanismerna. Det av Finlands utrikesministerium koordinerade CDM/JI-försöksprogrammet för Finland lanserades år 1999. Finlands miljöcentral är ansvarig för praktiska uppdrag inom programmet. Ett antal andra projekt som hör till kategorin gemensamt genomförande samt även motsvarande projekt i u-länderna enligt mekanismen för ren utveckling (CDM) pågår redan inom ramen för programmet.

Pakriprojektet och de avtal som idag undertecknats är också av internationell betydelse och stöder för sin del målsättningarna för Kyotoprotokollet och ikraftträdandet av protokollet.

Vad är gemensamt genomförande (Joint Implementation)?

Gemensamt genomförande (Joint Implementation, JI) är en av de så kallade flexmekanismerna i Kyotoprotokollet. Gemensamt genomförande går ut på att den ena parten i det andra landet finansierar projekt eller åtgärder som minskar utsläpp av växthusgaser. Mottagarlandet överlåter de uppnådda utsläppsreduktionerna helt eller delvis åt den finansierade parten genom ett avtal. Mottagarlandet får nytta av detta arrangemang i och med att det får finansiering och tillgång till ny teknologi. För finansierarlandet är det ekonomiskt mer fördelaktigt att minska utsläppen genom gemensamt genomförande än genom nationella åtgärder. Med tanke på bekämpningen av klimatförändring har det ingen betydelse var utsläppen minskas.

Mera om försöksprogrammet(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Mera om klimatpolitiken(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Mera om OÜ Pakri Tuulepark(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ytterligare information:

Utrikesministeriet, fördragsenheten vid rättsavdelningen
lagstiftningsråd Päivi Kaukorantatelefon, tel. 09 1605 5715

Utrikesministeriet, enheten för sektorpolitik vid utvecklingspolitiska avdelningen
enhetschef Pauli Mustonen, tel. 09 1605 6410

Miljöministeriet, miljövårdsavdelningen
konsultativ tjänsteman Jaakko Ojala, tel. 09 1603 9478

Finlands miljöcentral (SYKE), det finländska CDM/JI -försöksprogrammet
avtalsjurist Janika Fagerholm, tel.09 403 00422 eller 050 362 1725

OÜ Pakri Tuulepark,
VD Hannu Lamp, tel. +372 66 51 751 eller +372 51 41 800

EMP Projects Oy,
VD Johan Malm, tel. 06 3563212 eller 044 380 9257






































tuulienergia
ympäristö
ympäristönsuojelu