Suomen ja Iranin investointisuojasopimus allekirjoitettiin Teheranissa

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén allekirjoitti Suomen ja Iranin välisen sijoituksia edistävän ja suojaavan sopimuksen tänään Teheranissa järjestetyssä tilaisuudessa. Iranin puolelta sopimuksen allekirjoitti maan talous- ja valtiovarainministeri Tahmasb Mazaheri.

Iran esitti Suomelle vuonna 1997 neuvotteluja sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen tekemiseksi. Neuvottelut aloitettiin vuonna 1998 ja ne saatiin päätökseen Helsingissä 10.-13.9.2002.

Nyt allekirjoitetulla sopimuksella pyritään turvaamaan suomalaiselle elinkeinoelämälle suotuisat toimintaedellytykset Iranissa takaamalla sijoitusten syrjimätön kohtelu maassa. Sopimus edellyttää myös sijoitettujen varojen ja niiden tuottojen vapaata siirtoa maahan ja sieltä pois. Sopimus velvoittaa sopijapuolet korvaamaan pakkolunastuksesta, takavarikosta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot. Riitatapaukset voidaan ratkaista kansainvälisessä välimiesoikeudessa.

EU-maista Iranilla on vastaavat sopimukset Espanjan, Italian, Itävallan, Kreikan ja Saksan kanssa. Kaikki sopimukset on tehty äskettäin. Pidemmän aikaa Iranilla on ollut sopimukset naapurimaidensa lisäksi myös useiden IVY-, KIE- ja arabimaiden kanssa.

Iranin talous tarvitsee ulkomaisia sijoituksia ja teknologista tietämystä erityisesti öljy- ja kaasuteollisuutensa kehittämiseksi sekä muun teollisen toiminnan kohentamiseksi ja edelleen työllisyyden parantamiseksi. Iranissa tuli syksyllä 2002 voimaan uusi laki ulkomaisten investointien edistämisestä. Sen mukaan ulkomaisten sijoitusten kohtelua maassa parannetaan. Niinikään vuonna 2002 hyväksytty uusi verolaki yksinkertaistaa mm. yritysverotusta.

Suomelle voimakkaan ylijäämäinen kauppa Iranin kanssa on melko vähäistä. Tietoliikennelaitteet, puunjalostustuotteet ja koneet muodostavat Suomen viennin rungon. Suomen vienti Iraniin on vuositasolla noin sata miljoonaa euroa. Edellä mainittujen sektoreiden ohella vientipotentiaalia löytyy ympäristöteknologian sekä kaivosteollisuuden käyttämien laitteiden ja lääke- ja elintarviketeknologian piiristä.

Suomalainen elinkeinoelämä tuntee melkoista kiinnostusta Iranin markkinoita kohtaan myös sijoituskohteena. Kynnys sijoituspäätösten tekoon on toistaiseksi ollut korkea, koska sijoitusten turvan ei ole katsottu yltävän yrityksiä tyydyttävälle tasolle. Investointisopimus parantaa osaltaan näitä puutteita.

Suomella on voimassa sopimus sijoitusten edistämisestä ja suojaamisesta tähän mennessä 41 maan kanssa.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Jukka Nystén, ulkoministeriö ([email protected]), puh. 1605 5071,
erityisavustaja Ukko Metsola, gsm 040 7515173