Suomelle kanne pakkausjätedirektiivistä


Valtioneuvoston tiedotusyksikkö
Tiedote 26/2004

28.1.2004




Suomi on vastaanottanut 27. tammikuuta kanteen, joka koskee pakkausjätedirektiiviä. Kanteen on nostanut Euroopan yhteisöjen komissio EY-tuomioistuimessa. Komissio katsoo kanteessaan, että Suomi rikkoo yhteisön pakkauksista ja pakkausjätteistä annettua direktiiviä 94/62/EY.

Direktiivissä säädetään mm. pakkausten ja pakkausjätteiden palautus-, keruu- ja hyödyntämisjärjestelmistä. Direktiivin mukaan asianomaisten alojen taloudellisten toimijoiden on voitava osallistua näihin järjestelmiin, ja näitä järjestelmiä on sovellettava syrjimättömästi myös tuontituotteisiin. Järjestelmät on suunniteltava siten, että vältetään kaupan esteet ja kilpailun vääristyminen.

Komissio katsoo, ettei Suomi ole saattanut edellä mainittuja säännöksiä kansalliseen lainsäädäntöönsä riittävän oikeusvarmuuden ja selvyyden varmistavalla tavalla eikä ole varmistanut, että niitä sovelletaan käytännössä. Komissio viittaa kanteessaan muun muassa siihen, että Suomessa on useille pakkaustyypeille (tölkeille ja pulloille) olemassa vain yksi koko maan kattava kierrätys- tai uudelleenkäyttöjärjestelmä.

Suomella on kuukausi aikaa antaa vastineensa kanteeseen. Tuomioistuin voi kuitenkin pyynnöstä pidentää vastausaikaa. Suomen kannasta asiassa tiedotetaan erikseen sen jälkeen, kun EU-ministerivaliokunta on käsitellyt asiaa.

Lisätietoja: EU-tuomioistuinasioiden johtaja Tuula Pynnä, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5709










EU