Suomalaisen kulttuurin vientimahdollisuudet selvitetään


Tiedote 206/2003
5.9.2003

Kauppa- ja teollisuusministeriö
Opetusministeriö
Ulkoasiainministeriö






Kulttuuriministeri Tanja Karpela, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki sekä kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen ovat päättäneet käynnistää opetusministeriön, ulkoasiainministeriön sekä kauppa- ja teollisuusministeriön yhteisen Kulttuurivienti -hankkeen.

Ministeri Tanja Karpela on määrännyt Kulttuurivienti-hankkeen selvitysmieheksi ajalle 1.9.2003 - 31.5.2004 kulttuuriasiainneuvos, dosentti Hannele Koivusen opetusministeriöstä. Ministeri Paula Lehtomäki asettaa hankkeelle selvitystyötä tukevan työryhmän. Ministeri Mauri Pekkarinen osoittaa hankkeelle teknologia-, yritys- ja matkailutoimialojen asiantuntijatyövoimaa.

Kulttuuriviennin edistämiseksi on tarpeen kehittää uusia verkottuvia yhteistyörakenteita julkisen ja yksityisen sektorin välillä yli hallintorajojen. Hanke ylittää myös ministeriörajat ja mahdollistaa kaikkien kolmen ministeriön asiantuntemuksen hyödyntämisen.

Viime vuosikymmeninä suomalainen taide ja taiteilijat ovat saavuttaneet merkittävää kansainvälistä tunnettuutta. Pääansio tästä kuuluu taiteilijoille itselleen ja heidän taiteensa herättämälle kiinnostukselle. Myös Suomen valtiovalta on vuosikymmenten mittaan panostanut sekä kulttuurivaihtoon että kulttuurivientiin rahoittamalla muun muassa eri taiteenalojen vientiorganisaatioita ja tukemalla taideorganisaatioiden kansainvälistä yhteistyötä.

Suomen viennin osana kulttuurivienti tukee ja edistää suomalaista elinkeinoelämää ja taloutta luomalla monipuolisen ja korkeatasoisen kulttuurisen kuvan ja maaimagon. Kulttuurituotannon asema kansantaloutemme voimatekijänä ja kannattavana teollisuutena on vahvistunut. Digitaalinen mediataide ja -kulttuuri luovat uusia mahdollisuuksia kehittää kulttuurituotteita ja niiden jakelutapoja. Kulttuuriteollisuus on aina työvoimavaltaista ja sen kasvu lisää työpaikkoja.

Kulttuurivientihankkeen tarkoituksena on kartoittaa Suomen kulttuuriviennin nykytilanne, esteet, uhkat, menestystekijät ja mahdollisuudet. Kulttuurivientiselvityksessä esitetään toimenpiteitä, joiden avulla Suomen kulttuurivientiä voidaan kehittää vastaamaan globalisoituvan maailman kulttuurikysyntään.

Kulttuurivientihanke toteutetaan avoimena prosessina, johon eri toimijat voivat koko ajan osallistua verkossa. Tätä varten hankkeelle avataan 1. lokakuuta omat verkkosivut (www.minedu.fi/opm/hankkeet/kulttuurivienti/index.html(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)). Koottu tieto asetetaan jatkuvan julkisen arvioinnin ja keskustelun kohteeksi. Näin luodaan mahdollisimman suuri kosketuspinta alan toimijoihin ja pystytään jatkuvasti kokoamaan kehittämisehdotuksia ja palautetta.

Kulttuurivienti-hankkeen loppuraportti Suomen kulttuuriviennin kehittäminen toimenpide-ehdotuksineen luovutetaan toimeksiantajille maanantaina 24.5.2004.

Lisätietoja: Dosentti Hannele Koivunen, opetusministeriö, [email protected] , 040-552 5824, lehdistöavustaja Anna Tonttila, ulkoasianministeriö, [email protected] , 09- 160 55356, 040-5131 669.


















kulttuuri