Ministeri Vilén: Venäjän tulevalla WTO-jäsenyydelle suuri merkitys Itä-Suomen yrityksille


"Venäjä on ainoa maailman kauppajärjestö WTO:n ulkopuolella enää oleva merkittävä kauppamaa, kun Kiinan jäsenyys vajaa vuosi sitten toteutui", totesi ulkomaankauppaministeri Jari Vilén puhuessaan tiistaina Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun kansainvälistymisseminaarissa Joensuussa.

"Venäjän WTO-jäsenyysprosessi on kiinnostava erityisesti Itä-Suomen yrityksiä ajatellen. Jäsenyys ei ole läpihuutojuttu, vaan se edellyttää sitä, että maan kauppajärjestelmä on sellaisessa kunnossa, että kymmenet WTO-sopimukset kyetään panemaan toimeen. Tämä vuorostaan lisää toimintaympäristön ennakoitavuutta ja houkuttavuutta myös suomalaisille yrityksille ja investoijille. Näkyvänä osana on muun muassa rajamuodollisuuksien yksinkertaistaminen, minkä Venäjän kauppaa käyvät suomalaisyritykset kokevat eräänä suurimmista esteistä kauppasuhteissaan", sanoi Vilén.

Venäjän WTO -jäsenyys on kiinni maan omasta kyvystä ja halusta tehdä muutoksia talousjärjestelmässään ja lainsäädännössään. Jäsenyys tulee toteutumaan yhteisesti hyväksytyin kriteerein, muistutti Vilén.

"Maailman taloustilannetta on tällä hetkellä vaikea ennakoida. Valtiovarainministeriön tuoreen suhdannekatsauksen mukaan kansainvälisen talouden ennakoidaan piristyvän lähiaikoina. Suomen vientihintataso on kuitenkin alhainen, koska maailmanmarkkinahinnat ovat pysyneet matalalla tasolla ja euron arvon kohoaminen on vähentänyt kysyntää euroalueen ulkopuolella. Tästä ovat kärsineet myös erityisesti PK-yritykset", totesi ministeri. Suurimmat kasvuodotukset kohdistuvat jälleen elektroniikkateollisuuteen.

Ministeri Vilén kertoi myös valtion roolista ulkomaankaupassa, ja sanoi tavoitteena olevan, että suomalaisille yrityksille turvataan yhtäläiset toimintamahdollisuudet markkinoilla kuin kilpailijamaiden yrityksillä on. Valtio tarjoaa vienninedistämispalveluja ja myöntää kansainvälistymishankkeisiin rahallistakin apua. Tässä pyritään ottamaan huomioon alueelliset erot yritysten toimintaympäristössä, ja kannustamaan mukaan erityisesti syrjäseuduilla toimivia yrityksiä. TE-keskuksista on tullut yhden oven palvelukeskuksia, joiden kautta löytyvät kaikki kansainvälistymisen palveluntarjoajat: Finpro, Finnvera jne.

Lisätietoja: lehdistöavustaja Paula Parviainen, puh 1605 5356, gsm 040 571 9370










Venäjä
WTO