Kansainvälisessä konferenssissa keskustellaan sukupuolten tasa-arvon edistämisestä ulkopolitiikan keinoin

Ulkoministeri Pekka Haavisto on kutsunut koolle sukupuolten tasa-arvon edistämistä ja feminististä ulkopolitiikkaa käsittelevän kansainvälisen konferenssin 16. marraskuuta Säätytalolle Helsinkiin. Konferenssissa on tarkoitus jakaa parhaita käytäntöjä tasa-arvoa edistävän ulkopolitiikan sisällöstä ja keinoista. Tavoitteena on myös lisätä keskustelua feministisestä ulkopolitiikasta Suomessa. Ulkoministeri Haaviston toimeksiannosta on tilattu riippumaton selvitys siitä, miten sukupuolten tasa-arvon edistäminen on onnistunut Suomen ulkopolitiikassa.


 

”On hienoa päästä kuulemaan kansainvälisten asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten tasa-arvoa sekä naisten ja tyttöjen oikeuksia edistetään mahdollisimman tehokkaasti. Suomen tulee olla mukana kaikissa ytimissä tässä teemassa, joka on meille kansallisesti erittäin tärkeä”, sanoo ulkoministeri Haavisto.

Konferenssin paneelikeskusteluiden teemoina ovat naiset ulkopolitiikan tekijöinä ja rauhanrakentajina, seksuaalisen ja sukupuolittuneen väkivallan ehkäisy ja poistaminen, seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistäminen, sekä feministinen ulkopolitiikka välineenä muuttuvassa turvallisuusympäristössä.

Konferenssissa kuullaan myös paneelikeskustelu, jossa kansanedustajat keskustelevat feministisestä ulkopolitiikasta Suomen kontekstissa. Lisäksi konferenssissa esitellään ulkoministeri Haaviston aloitteesta toteutettua riippumatonta selvitystä tasa-arvon toteutumisesta Suomen ulkopolitiikassa. Selvitys julkaistaan konferenssin yhteydessä ja se on luettavissa 16. marraskuuta alkaen ulkoministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).  

Konferenssi järjestetään Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan ulkoministeriölle luovuttamien suositusten perusteella. Neuvottelukunnan suositusten mukaan ulkoministeriön tulisi sitoutua ”sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia ihmisoikeusperustaisesti ja intersektionaalisesti edistävään ulkopolitiikkaan (Feminist Foreign Policy, FFP)”. Suositukset ovat luettavissa kokonaisuudessaan Naisjärjestöjen keskusliiton sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Konferenssia voi seurata suorana ulkoministeriön verkkosivuilla. (Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lue lisää:
 

Lisätietoja

  • Katri Viinikka, tasa-arvosuurlähettiläs, ulkoministeriö, puh. +358 295 350 276
  • Katariina Salo, projektiavustaja, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, ulkoministeriö, puh. +358 295 350 475
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].