Regeringen beredde deltagandet i Iraks återuppbyggnad

Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 280/2003
26.9.2003



Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade fredagen den 26 september vid sitt gemensamma möte den aktuella situationen i Irak, Finlands deltagande i återuppbyggandet av landet och den diskussion som förs i FN:s säkerhetsråd.

Finland deltar i den internationella bidragskonferensen i Madrid 23-24.10.2003, som koncentrerar sig på återuppbyggandet av Irak. Finlands bidrag är som bäst under beredning. För konferensen har man på olika sektorer kartlagt de centrala behoven ifråga om återuppbyggandet av Irak. Avsikten är att utredningarna skall skapa en grund för de löften om bidrag som ges vid konferensen.

För Finlands del är de sektorer där vårt land besitter nationellt kunnande de intressantaste. Sådana är bl.a. uppbyggandet av institutioner och främjandet av rättsstatsprincipen, förbättrandet av kvinnors och barns ställning samt hälso-, utbildnings- och vattensektorerna. Ett flertal finländska företag är intresserade av återuppbyggnadsarbeten i Irak och många av dem har erfarenhet av arbete där.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki är Finlands representant vid konferensen i Madrid.

Närmare upplysningar: avdelningschef Maria Serenius, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6212