Financing Business Opportunities and Investments in Africa -rahoitusopas ilmestynyt


Afrikan maiden tarjoamat kaupalliset mahdollisuudet ovat lupaavat ja haasteelliset. Suomalaisten yritysten kiinnostus alueeseen on kuitenkin toistaiseksi ollut suhteellisen pientä. Suomen ja Afrikan maiden välinen kauppa muodostaa vain noin 1,2 prosenttia Suomen kokonaiskauppavaihdosta. Myös investoinnit ovat jääneet vähäisiksi. Yritysten mukaan suurin syy kiinnostuksen vähyyteen on tiedon puute.

Kesäkuussa 2002 ilmestynyt Financing Business Opportunities and Investments in Africa -kirjanen on ensimmäinen ulkoasiainministeriön Afrikan ja Lähi-idän linjan ja Finpron yhdessä laatima, Suomen ja Afrikan välisten kauppasuhteiden tiivistämiseen tähtäävä opas. Tavoitteena on rohkaista suomalaisia yrityksiä kehittämään yhteyksiään Afrikan maiden kanssa sekä lisäämään investointejaan alueelle.

Rahoitusoppaaseen on kerätty kattavasti tietoa käytettävissä olevista kansainvälisistä, alueellisista ja suomalaisista rahoitusmekanismeista. Opas on laadittu mahdollisimman käytännönläheiseksi, ja siinä esitellään suomalaisten yritysten kokemuksia eri rahoittajien rahoittamista projekteista. Kirjasesta löytyvät myös kaikki oleelliset kansainväliset ja kansalliset yhteystiedot.

Viennin ja kansainvälistymisen edistäminen (VKE) kuuluu ulkoasiainhallinnon keskeisiin tehtäviin. Ovien avaaminen yrityksille, tiedon välittäminen ja avustaminen yhteyksien luomisessa asemamaan yrityskenttään ja viranomaisiin päin sekä avustaminen suomalaisten yhteistyökanavien löytämisessä ovat tärkeä osa erityisesti ulkomaanedustustojen työtä. Rahoitusopas on tarkoitettu käytännön apuvälineeksi suomalaisille yrityksille sekä täydentämään ja tukemaan muita ulkoasiainhallinnon VKE-palveluja.

Rahoitusopas on kokonaisuudessaan löydettävissä Finpron(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) nettisivuilta. Oppaan internetversiota pyritään pitämään säännöllisesti ajan tasalla. Kirjasen paperiversion voi myös tilata Afrikan ja Lähi-idän linjalta [email protected].