Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter Alvaro Gil-Robles besöker Finland


Pressmeddelande 266/2003
23.10.2003


Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter Alvaro Gil-Robles besöker Finland måndagen den 27 oktober och diskuterar läget för de mänskliga rättigheterna i Europa med republikens president Tarja Halonen, arbetsminister Tarja Filatov och minoritetsombudsman Mikko Puumalainen. Dessutom träffar han bland annat representanter för utrikesministeriet och medborgarorganisationer.

Kommissarien för mänskliga rättigheter vid Europarådet inrättades 1999 på initiativ av dåvarande utrikesminister Tarja Halonen. I kommissariens uppdrag ingår att övervaka situationen för mänskliga rättigheter i medlemsländerna, att biträda medlemsländerna vid utvecklingen av förvaltning och lagstiftning samt att främja utbildning om mänskliga rättigheter och öka medvetenheten om dessa.

Kommissarien för mänskliga rättigheter har blivit en av Europas viktigaste aktörer på området för mänskliga rättigheter. Gil-Robles har under de gångna fyra åren bland annat rapporterat om rasism och diskriminering i Europa och framlagt förslag till förbättring av romernas och andra minoriteters ställning. Ytterligare information om Gil-Robles verksamhet finns på webbadress www.commissioner.coe.int(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Närmare upplysningar: ambassadrådet Eija Limnell, enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter, utrikesministeriet, tfn 160 55323 eller 040 829 4842.








ihmisoikeudet