EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Länsi-Balkanista ja Afrikan sarvesta

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 22. toukokuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Keskustelussa esille nousevat EU:n sotilaallisen tuen jatkaminen Ukrainalle sekä pakotteet ja niiden kiertämisen estäminen. Lisäksi ministerit keskustelevat muun muassa vastuuvelvollisuuskysymyksistä ja Ukrainan rauhansuunnitelmasta.

Ulkoministerit keskustelevat myös Länsi-Balkanin alueen ajankohtaisesta tilanteesta. Euroopan ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen muutos korostaa entisestään EU:n ja Länsi-Balkanin maiden suhteiden merkitystä.

”Vallitsevassa geopoliittisessa tilanteessa Länsi-Balkanin alueen kumppaneiden sitoutuminen EU:n arvoihin on entistäkin tärkeämpää. Yhteistyötä on lisättävä hybridiuhkiin vastaamisessa, kyberturvallisuudessa, kriittisen infrastruktuurin suojaamisessa sekä informaatiovaikuttamiseen puuttumisessa”, kommentoi ulkoministeri Haavisto.

Ulkoasiainneuvosto keskustelee myös Afrikan sarven tilanteesta ja esillä ovat muun muassa Sudanin, Etiopian ja Somalian tilanteet.

”Suomi tukee rauhanvälitysyrityksiä Sudanissa ja tilanteessa tulisi käyttää kaikkia mahdollisia keskustelukanavia. Myös demokraattiset ja rauhanomaiset ryhmät sekä kansalaisyhteiskunta tulee ottaa mukaan keskusteluihin”, arvioi ministeri Haavisto.

Ajankohtaisissa aiheissa ovat esillä muun muassa Keski-Aasia ja Tunisia.

Neuvoston yhteydessä järjestetään lounastilaisuus kuuden Länsi-Balkanin alueen ulkoministerin kanssa. 
 

Lisätietoja

  • Laila Clyne, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 492
  • Lauri Hirvonen, eurooppa-kirjeenvaihtaja, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö, +358 295 350 063
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]