EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Sahelista ja Länsi-Afrikan rannikkovaltioista sekä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 23. tammikuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto edustaa Suomea kokouksessa.

Teksti: Ulkoasiainneuvosto 23.1.2023
 

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Keskustelussa esille nousevat muun muassa tuen jatkaminen Ukrainalle Euroopan rauhanrahastosta, energiaresilienssi, vastuuvelvollisuus, Ukrainan rauhanaloite ja valmistautuminen EU-Ukraina-huippukokoukseen 3. helmikuuta.

”Ulkoasiainneuvoston kokoontuessa Brysselissä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut melkein vuoden. Tuki Ukrainalle on tärkein keskustelun aihe. Suomen ja koko EU:n on jatkettava Ukrainan tukemista Venäjän jatkaessa hyökkäyksiään, jotka kohdistuvat myös Ukrainan energiainfrastuktuuriin”, sanoo ulkoministeri Haavisto.

Ulkoministerit käyvät keskustelun Sahelin ja Länsi-Afrikan rannikkovaltioiden tilanteesta. Suomi pitää tärkeänä, että EU tukee Sahelin alueen maiden vakauttamista ja demokraattiseen prosessiin palaamista sekä tukee rannikkovaltioita epävakauden leviämisen estämiseksi alueelle.

”Tarvitsemme Sahelin ja Länsi-Afrikan rannikkovaltioiden tilanteen ratkaisemiseksi tiivistä vuoropuhelua ja alueen tukemista niin alueellisesti kuin kahdenkeskisesti”, ulkoministeri Haavisto toteaa.

Ajankohtaisissa aiheissa esillä ovat muun muassa Iranin, Armenian ja Azerbaidzhanin, Montenegron, Afganistanin, Venezuelan ja Etiopian tilanteet.

Ulkoasiainneuvoston yhteydessä järjestetään lounastilaisuus Palestiinan pääministerin Mohammad Shtayyehin kanssa. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtajan Rafael Grossin kanssa Ukrainasta ja Iranista epävirallisessa aamiaistilaisuudessa.

Lisätietoja

  • Tomi Nyström, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 295 350 470
  • Lauri Hirvonen, eurooppakirjeenvaihtaja, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö, puh. +358 295 350 063
  • Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa [email protected].