EU laajentaa Valko-Venäjä-pakotteita

EU laajensi Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita 30. kesäkuuta 2024. Samalla EU yhdenmukaisti Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistettuja sektoripakotteita Venäjä-pakotteiden kiertämisen ehkäisemiseksi. Sektoripakotteet on valmisteltu vastauksena Valko-Venäjän osallisuuteen Venäjän hyökkäyssodassa.

EU:n päätöksellä laajennettiin mm. kaksikäyttötuotteisiin ja -teknologioihin sekä ylellisyystuotteisiin ja öljynjalostukseen liittyviä vientirajoituksia. Lisäksi tuontikiellon piiriin lisättiin Valko-Venäjältä peräisin oleva kulta ja timantit niihin liittyvine palveluineen. Päätöksellä kiellettiin myös tiettyjen palveluiden toimittaminen Valko-Venäjän hallinnolle ja sen omistamille yrityksille, esim. kirjanpito-, tilintarkastus- ja veroneuvontapalvelut.

EU on kohdistanut pakotteita Valko-Venäjään vuodesta 2004 lähtien. Pakotteita on asetettu vastauksena sekä maan sisäiseen tilanteeseen että osallisuuteen Venäjän Ukrainaan kohdistamassa hyökkäyksessä. EU on asettanut sekä henkilö- että sektoripakotteita. Tällä hetkellä pakotejärjestelmään on listattu 233 henkilöä ja 37 yhteisöä. Valko-Venäjää koskee myös asevientikielto. Valkovenäläisille lentoyhtiöille on asetettu ylilento-, nousu- ja laskukielto EU:n alueella. Pakotteita laajennettiin ja harmonisoitiin Venäjä-pakotteiden kanssa viimeksi elokuussa 2023.

EU:n Valko-Venäjään kohdistamat pakotteet:

Lisätietoja