Canberra-ambassadens nybygge invigs 1.2.2002

Finlands ambassad i Canberra får sitt nybygge invigt för användning den 1 februari under närvaro av utrikesminister Erkki Tuomioja.

Den av arkitekt Vesa Huttunen planerade byggnaden har i australiensiska media fått åtskilligt med uppmärksamhet redan före sin officiella öppning. Som representant för modern finländsk arkitektur utomlands följer den upp serie finländska representationsbyggnader, av vilka de sista före detta har blivit resta i Washington, Berlin och Stockholm.

Kansliet och residenset i Canberra befann sig fram till senaste sommar i en drygt 20 år gammal byggnad, som blivit trång och oändamålsenlig. Arbetsutrymmena var från första början så snäva att de inte lämpade sig för en modern kontorsteknik. Därför beslöt utrikesministeriet att bygga ett nytt kansli och grundrenovera den gamla byggnaden.

Utrikesministeriet anskaffade tomten för ambassadbygget i maj 1996 genom att skriva på ett 99-årigt hyreskontrakt. Tomten är till sin yta 6 278 m2. Den ligger omedelbart nordväst om den nuvarande representationsfastigheten i stadsdelen Yarraluma. Tomtens korta östsida, precis som den nuvarande tomtens nordöstra sida, gränsar till Singapores representationstomt. Tomtens nordsida gränsas av Forster Crescent –gatan och västsidan av Darwin Avenue. På sin välplacerade hörntomt framträder kanslibyggnaden på ett förnämligt sätt. Den bjuder på en behaglig och representativ arbetsmiljö för ambassadens personal.

I stadsplanen har kvarteret reserverats för diplomatiska representationsbyggnader.

Våren 1997 arrangerades en arkitekttävling för planeringen av den nya kanslibyggnaden. Tävlingen vanns av arkitekt Vesa Huttunen / Arkitekturbyrån Hirvonen-Huttunen med förslaget ”Ilmarinen”. Vid sidan av Huttunen deltog framför allt arkitekt Nikolas Davies i planeringsarbetet. Som projektarkitekt i Canberra verkade MGT Architects, medan huvudentreprenör för byggnaden var John Hindmarsh (ACT) PTY LTD.

Nybyggnaden upptar kansliutrymmen och en tjänstemannabostad. Ca 800 m2 kan disponeras. Byggnaden har planerats så att utrymmena vid behov smidigt kan omdisponeras. I byggkomplexet ingår separat bastubyggnad.

Ytterligare uppgifter: arkitekt Ilkka Valkama, tel. 1341













Broschyr på Canberra-ambassadens nybygge på engelska