Suomen edustusto Natossa hoitaa Suomen suhteita Natoon rauhankumppanuuden puitteissa ja toimii linkkinä kansallisen viranomaisten ja Naton välillä. 

Lähi-idän tilanne Naton puolustusministerikokouksen keskiössä

Lähi-idän tilanne Naton puolustusministerikokouksen keskiössä

Naton puolustusministerit tapasivat vuoden ensimmäisessä puolustusministerikokouksessa 12. ja 13. helmikuuta liittokunnan päämajassa Brysselissä. Kokouksessa keskusteltiin laajasti eri turvallisuuden osa-alueista, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tilanteesta, Euroopan Unionin ja Naton välisestä yhteistyöstä sekä Afganistanin kriisinhallintaoperaation tulevaisuudesta. Suomi oli kutsuttu mukaan ensimmäisen kokouspäivän työillalliselle sekä Afganistanin Resolute Support -operaatiota koskevaan osioon. Suomea kokouksessa edusti puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Suomen puolustusministeri kävelemässä sisään Naton päämajaan, Bryssel
Suomi oli kutsuttu Naton puolustusministerikokouksen työillalliselle ja Afganistanin RS-kriisinhallintaoperaatiota koskevaan osioon.

Naton puolustusministerikokous alkoi jäsenmaiden välisellä keskustelulla Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tilanteesta. Kokouksessa liittokunnan puolustusministerit ilmaisivat tukensa Irakille ja päättivät alueen koulutusoperaation vahvistamisesta. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti, että liittokunta on Irakissa kutsuttuna.

-Nato kunnioittaa maan itsemääräämisoikeutta sekä alueellista koskemattomuutta. Kaikkea Naton toimintaa alueella käsitellään tiiviissä konsultaatiossa ja koordinaatiossa Irakin hallituksen kanssa.

 

 

Vahva tuki Afganistanin rauhanprosessille

Afganistanin tilanteesta keskusteltiin puolustusministerikokouksen aikana sekä jäsenmaiden kesken että Resolute Support -kriisinhallintaoperaatioon osallistuvien kumppaneiden kanssa. Stoltenberg välitti vahvan viestin Naton jäsenmaiden tuesta Yhdysvaltojen johtamille rauhanpyrkimyksille. Pääsihteeri kertasi kuitenkin useaan otteeseen Talibanin merkityksen rauhan toteutumisessa.

-Talibanin on oltava halukkaita ja kykeneviä edistämään rauhan toteutumista.

Samoilla linjoilla oli Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen, joka nosti puheenvuorossaan esiin Suomen sitoutumisen operaation jatkoon.

-Suomi jatkaa osallistumista operaatioon kansallisen osallistumispäätöksen mukaisesti. Mahdollinen joukkojen vähentäminen Afganistanissa edellyttää, että Talibanilla on konkreettisia toimia väkivallan ja iskujen vähentämiseksi.

 

EU:n ja Naton uudet yhteistyömahdollisuudet

Suomi, Ruotsi ja Euroopan unioni oli kutsuttu mukaan puolustusministerikokouksen työillalliselle Naton jäsenmaiden lisäksi. Euroopan unionin uusi korkea edustaja Josep Borrel osallistui ensimmäistä kertaa nykyisessä roolissa Naton ministerikokoukseen. Ministeri Kaikkonen kertoi Borellin puheenvuoron olleen yksi illan odotetuimmista. Ministeri kehui kokouksen henkeä hyväksi.

-Kokouksessa keskusteltiin laajasti euroatlanttisen alueen turvallisuudesta. Tunnistimme myös uusia yhteistyömahdollisuuksia, kuten avaruus, kyber, uudet teknologia ja Kiina.

Ministeri Kaikkonen oli tyytyväinen kokouksen antiin ja painotti strategisen tilannekuvan jakamisen tärkeyttä kollegoiden kanssa.

-Suomen kannalta transatlanttinen yhteistyö, mukaan lukien Euroopan unioni ja Nato, on keskeinen osa Euroopan turvallisuuden takaamista.

Edustusto sosiaalisessa mediassa