Ulkoministeri Haavisto osallistuu EU:n ja Naton ulkoministerikokouksiin

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen maanantaina 22.3. Brysselissä. Kokouksen pääaiheita ovat EU:n eteläinen naapurusto, Turkki ja keskustelu YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet´n kanssa. Ministeri Haavisto osallistuu Brysselissä myös Naton ulkoministerikokoukseen 24. maaliskuuta.

EU:n ulkoministerien keskustelu Turkista käydään ennen Eurooppa-neuvoston kokousta 25.-26.3. EU:lla ja Turkilla on monia yhteisiä intressejä ja Turkin sijainti Euroopan kaakkoisnurkassa on strategisesti tärkeä. EU toivoo käännettä suhteessa vaikean vuoden jälkeen. Muutos edellyttää, että Turkki osoittaa valmiutta ja halukkuutta kumppanuuteen. Suomi pitää pitkän aikavälin toimivaa ja avointa EU-Turkki -suhdetta tärkeänä. 

EU:n eteläistä naapurustoa koskeva tiedonanto ja sitä tukeva talous- ja investointistrategia julkaistiin helmikuussa. Maaliskuun kokouksessa ulkoministerit keskustelevat suunnitelman toimeenpanosta ja sopivat konkreettisista jatkoaskelista yhteistyön vahvistamiseksi alueen maiden kanssa. Suomelle on tärkeää, että kumppanuusmaat ovat sitoutuneita yhteisiin tavoitteisiin ja EU:n arvoihin. Näitä ovat ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kunnioittaminen sekä hyvän hallintotavan ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen.

EU:n ulkoministerit käyvät kokouksessaan epävirallisen videokeskustelun YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet’n kanssa. EU on keskeinen toimija YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Suomi on tehnyt pitkäjänteistä työtä ihmisoikeuksien edistämiseksi vuosikymmenten ajan. Suomi pyrkii YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kaudelle 2022–2024.

Ulkoasiainneuvoston maaliskuun ajankohtaisaiheita ovat Venäjä, Venezuela, Länsi-Balkan, Georgia ja Myanmar, jonka osalta on määrä hyväksyä myös uusia henkilöpakotteita liittyen sotilasvallankaappaukseen.  Lisäksi ministerien on tarkoitus päättää EU:n maailmanlaajuisen ihmisoikeuspakotejärjestelmän mukaisten uusien pakotteiden asettamisesta.

Brysselin-vierailunsa yhteydessä ulkoministeri Haavisto osallistuu myös Naton ulkoministerikokoukseen 24. maaliskuuta.

Lisätietoja EU:n ulkoasianneuvoston kokouksen osalta:

Ulkoministerin diplomaattiavustaja Turo Mattila, p. +358 295 350 613
Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p.  +358 295 351 780

Lisätietoja Naton ulkoministerikokouksen osalta:

Osastopäällikkö Mikko Kinnunen, p. +358 295 351 820
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]