Mutkatonta matkailua – lue tämä tarkistuslista ennen ulkomaanmatkaa

Suomalaiset matkustavat taas aktiivisesti ulkomaille. Ulkoministeriö on vuosien varrella muistuttanut matkailijoita asioista, joita jokaisen on hyvä huomioida aina ulkomaanmatkan yhteydessä, jotta loma sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

Olemme koonneet käyttöösi tarkistuslistan, joka on hyvä käydä läpi ennen matkalle lähtöä.

Matkustustiedote

Tutustu matkakohteeseesi etukäteen lukemalla matkustustiedote(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Ulkoministeriö julkaisee matkustustiedotteita lähes 160 maasta. Ne sisältävät tietoa turvallisuuteen vaikuttavista seikoista kuten liikenteestä, luonnonoloista, terveysriskeistä ja paikallisista laista sekä käytännöistä, joita kaikkien maassa oleskelevien tulee noudattaa, mutta jotka meille suomalaisille saattavat olla vieraita.

Matkustusilmoitus

Tee matkustusilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.). Maailmalla voi sattua ja tapahtua yllättäviä asioita tai tilanteita esimerkiksi jokin suuronnettomuus, luonnonmullistus tai alueella voi puhjeta levottomuuksia.  Hätä- tai kriisitilanteessa ulkoministeriö tavoittaa alueella olevat matkustajat matkustusilmoituspalvelun kautta, jos matkailija on tehnyt matkustusilmoituksen.

 Ulkoministeriö voi lähettää matkustusilmoituksen tehneille tietoja tilanteesta, varoituksia ja ohjeita alueella oleskeleville sekä tiedustella heidän tilannettaan.

Matkavakuutus

Kaikilla tulisi olla matkavakuutus.(Linkki toiselle web-sivustolle.) Onnettomuus tai sairaskohtaus tulee aina yllättäen eikä ongelman välttämättä tarvitse olla edes suuri. Kuka tahansa voi vaikkapa kompastua, saada ruokamyrkytyksen tai astua rantalomalla meduusan tai merisiilin päälle. Vakuutuksen turvin saat yleensä laadukkaampaa sairaanhoitoa ja lomakassa säästyy parempiin tarkoituksiin.

Tutustu vakuutusehtoihin. Jos matkustat riskialueille, harrastat jotakin vaarallista lajia tai sinulla on pitkäaikaissairaus, selvitä vakuutusyhtiöltä, tarvitseeko sinun täydentää vakuutusta hankkimalla lisäturvaa.

Matkustusasiakirja

EU-alueella matkustusasiakirjaksi (Linkki toiselle web-sivustolle.)kelpaa EU-kansalaiselle myönnetty virallinen henkilökortti. Pohjoismaiden kansalaiset voivat liikkua ja oleskella Pohjoismaissa ilman matkustusasiakirjaa, mutta sinun tulee kuitenkin pystyä todistamaan henkilöllisyytesi tarvittaessa. Kaikkialle matkustettaessa kelpaa passi.

Muista tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, että passi tai henkilökortti tulee mukaan ja että se on voimassa. Joissakin maissa vaaditaan, että passi on voimassa vielä puolikin vuotta maahan saapumisen jälkeen. Kohdemaan suurlähetystöstä voit tarkistaa maahantulon vaatimukset, myös sen tarvitsetko maahantuloon viisumia tai miten voit sellaista anoa.

Hyvin yleinen ongelma lomamatkalla on se, että passi katoaa tai se varastetaan. Säilytä passia huolellisesti. Jos se kuitenkin katoaa, tee ilmoitus paikallispoliisille. Voit anoa uutta passia lähimmästä Suomen edustustosta tai jos Suomella ei ole maassa edustustoa, käänny toisen EU-maan suurlähetystön puoleen. Passin kopio tai valokuva voi nopeuttaa uuden matkustusasiakirjan saamista.

Matkakassa

Varaa tarpeeksi suuri matkakassa. Jos sinulla on mukana luottokortti, säilytä sitä turvallisessa paikassa. Sen uusiminen ulkomailla voi olla hankalaa.

Matkasuunnitelmiin voi aina tulla muutoksia sinusta itsestäkin riippumattomista syistä. Varauduthan siihen, että matkakassasi riittää myös mahdollisiin muuttuviin tilanteisiin ja niistä aiheutuviin lisäkuluihin. Näin pystyt tarvittaessa maksamaan esimerkiksi majoituksesta aiheutuvia ylimääräisiä kuluja, hankkimaan uuden passin tai matkalipun, maksamaan lääke- ja sairaanhoitokuluja jne.

Läheiset voivat toki kotimaastakin käsin avustaa pulassa olevaa lähettämällä rahaa rahanvälityslaitoksen kautta ulkomaille, maksamalla netissä majoituksen tai ostamalla sähköisen matkalipun.

Lääkkeet

Jos sinulla on säännöllinen lääkitys, muista huolehtia lääkkeiden ottamisesta myös matkan aikana. Ota lääkemääräys mukaan.

Tarkista, onko kohdemaassa lääkkeiden maahantuontiin liittyviä rajoituksia tai kieltoja, joiden rikkomisesta voi seurata rangaistuksia.

Huomioi, että kaikkia lääkkeitä ei välttämättä voi hankkia paikallisesti. Paikallinen lääkäri voi tarvittaessa määrätä sinulle joitakin vastaavia lääkkeitä, joita voit ostaa kohdemaan apteekista.

Maalaisjärki

Ongelmatilanteessa ota rauhallisesti ja mieti, mitä tekisit vastaavassa tilanteessa kotimaassa. Usein sama toimii ulkomaillakin. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Hätätilanteessa voit olla yhteydessä ulkoministeriön päivystykseen 24/7 +35816055555, [email protected].

Ulkoministeriön konsulipalvelut toivottavat kaikille mukavaa ja mutkatonta matkailua!