Naton ulkoministerikokous vei jälleen EU–Nato-yhteistyötä eteenpäin

Suomi osallistui Naton ulkoministerikokoukseen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan aattona. Suomelle avoimen osion aiheena oli EU–Nato-yhteistyön vahvistaminen. Kokouksessa Suomea edusti ulkoministeri Timo Soini.

Naton ulkoministerikokouksen ensimmäisen päivän teema oli EU–Nato-yhteistyö. Kuva: Nato

Tämänkertaisen ulkoministerikokouksen tavoitteena on valmistella Naton heinäkuun huippukokousta. Suomi yhdessä Ruotsin ja EU:n ulkosuhteiden korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa oli kutsuttu ministerikokouksen ensimmäisen päivän EU:n ja Naton yhteistyötä käsittelevään työistuntoon.  Ulkoministeri Timo Soinin mukaan kokous oli tärkeä järjestöjen välisen yhteistyön kannalta vieden sitä jälleen konkreettisesti eteenpäin.

- EU:n ja Naton yhteistyössä on edistytty ja sille on laaja tuki molempien organisaatioiden sisällä. Yhteistyön keskiössä on Varsovan huippukokouksessa hyväksytyn EU–Nato-yhteisjulistuksen toimeenpano. Kokouksessa täydennettiin julistuksen 42 kohdan toimenpidelistaa uusilla yhteistyöaloilla, hän kertoi kokouksen jälkeen.

Keskeisiä aloja EU:n ja Naton yhteistyössä ovat muun muassa hybridiuhkiin vastaaminen, yhteistyö operaatioissa, suorituskykyjen kehittäminen, harjoitusyhteistyö, kyberpuolustus, puolustusteollisuus ja -tutkimus sekä kumppanimaiden turvallisuus- ja puolustussektorin tukeminen itäisessä ja eteläisessä naapurustossa. Tämänpäiväisessä toimenpidelistan täydennyksessä korostuivat etenkin logistiikan kehittäminen mahdollistaen joukkojen ja kaluston vapaamman liikkumisen Euroopassa , terrorismin torjunta sekä naisten rooli turvallisuuden edistämisessä.

- 29 Nato-maasta 22 on EU:n jäseniä, joten yhteistyön tiivistyminen on tärkeää. Molemmat järjestöt toimivat turvallisuuden edistämiseksi samoilla maantieteellisillä alueilla, mutta eri painotuksin. Yhteistyö tehostaa järjestöjen kykyä vastata uhkiin toisiaan täydentävällä tavalla, ministeri Soini tiivistää.

Ulkoministeri Timo Soini yhdessä Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa. Kuva: Nato

Myös Suomi on ollut yhteistyön vahva tukija. Sen on katsottu lisäävän turvallisuutta ja kehittävän Suomen Nato-kumppanuutta esimerkiksi hybridiuhkiin, suorituskyihin sekä harjoitusyhteistyöhön liittyen. Ministeri Soini kertoikin puheenvuorossaan ilmaisseensa Suomen tuen yhteistyön edistämiselle.

- EU:n ja Naton yhtenäisyys on tärkeää, ja keskeistä on järjestöjen toisiaan täydentävät roolit. Euroopan puolustusulottuvuuden kehittäminen vahvistaa myös Natoa - ja toisinpäin. Eurooppalainen hybridiuhkien osaamiskeskus toimii hyvänä esimerkkinä järjestöjen keskinäisestä yhteistyöstä tämän päivän toimintaympäristön haasteisiin vastaamisessa.

Lisäksi ministeri nosti esille Suomea ja Ruotsia koskevan 29+2-yhteistyön merkityksen.

- Vaikka 29+2-yhteisryön tarkoituksena alun perin oli vahvistaa Itämeren turvallisuutta, se on osoittautunut merkitykselliseksi myös muista turvallisuusuhkista kuten terrorismista tai etelän suunnasta tulevista uhkista keskustellessa, hän korosti.

Ulkoministerikokous jatkuu Naton jäsenmailla vielä huomenna, jolloin teemoina ovat esimerkiksi globaalit uhkat kuten Pohjois-Korean tilanne, vakauden edistäminen ja terrorismin torjunta sekä Naton avoimien ovien politiikka.