Naton puolustusministerit kokoontuivat keskustelemaan Ukrainasta

Liittolaismaiden puolustusministerit kokoontuivat jälleen saman pöydän ääreen Brysselissä 21. – 16. – 17.2.2022. Kokousta johti tuttuun tapaan pääsihteeri Jens Stoltenberg. Pääaiheena oli odotetusti Ukrainan tilanne. Suomi osallistui yhdessä Ruotsin ja EU:n kanssa kokouksen torstain istuntoon.

Ukrainan tilanne

Vuoden ensimmäinen Naton puolustusministerikokous järjestettiin Brysselissä keskellä kärjistynyttä maailmanpoliittista tilannetta. Kokouksen pääaiheena oli turvallisuustilanne Ukrainassa ja lähialueella. Pääsihteeri Stoltenberg korosti kaksipäiväisen kokouksen päätyttyä Naton ja liittolaisten jatkavan diplomaattisia ponnisteluja jännitteiden vähentämiseksi, mutta korosti kuitenkin, että Venäjältä ei ole nähty de-eskalointia, vaan pikemminkin joukkojen keskittäminen Ukrainan lähialueella on jatkunut. Venäjällä on valmius käynnistää täysimittainen hyökkäys Ukrainaan edelleen hyvin pienellä tai olemattomalla varoajalla. Kyse ei ole pääsihteerin mukaan normaaleista sotilaallisista harjoituksista, vaan itsenäisen naapurimaan turvallisuuden uhkaamisesta.

Jännitteiden ollessa korkealla dialogi on Stoltenbergin mukaan entistäkin tärkeämpää. Liittolaiset ovat valmiita jatkamaan Nato-Venäjä -neuvoston kokouksia ja tästä on tehty ehdotus Venäjälle. Stoltenberg korosti, että liittokunta on todennut olevansa valmis keskustelemaan Venäjän kanssa, etenkin asevalvontaan ja sotilaalliseen läpinäkyvyyteen liittyen. Stoltenbergin mukaan eteneminen diplomatian raiteella parantaisi kaikkien turvallisuutta.

Tästä huolimatta, pääsihteerin mukaan nyt nähtävä tilanne vaikuttaisi ikävä kyllä olevan muodostumassa Euroopan turvallisuuden uudeksi normaaliksi, jossa Venäjä haastaa Euroopan turvallisuuden peruselementtejä, uhkaa voimankäytöllä ja myös käyttää voimaa. Nato joutuu ottamaan Venäjän toiminnan huomioon ja on päättänyt läsnäolon lyhytaikaisesta vahvistamisesta itäisen Euroopan jäsenmaissaan. Konkreettisena päätöksenä Stoltenbergin mukaan puolustusministerikokous antoi Naton sotilasrakenteille tehtäväksi tehdä esityksiä, kuinka läsnäoloa vahvistetaan itäisissä liittolaismaissa myös pidemmällä aikavälillä, ei ainoastaan lyhytaikaisesti. Pääsihteeri mainitsi nimeltä läsnäolon vahvistamisen Romaniassa.

Suomi, Ruotsi ja EU mukana keskusteluissa

Naton puolustusministerit keskustelivat akuutista turvallisuustilanteesta myös kokouksen toisena päivänä erillisessä istunnossa Suomen, Ruotsin ja EU:n kanssa. Suomea edusti kokouksessa puolustusministeri Antti Kaikkonen. Ministeri esitti kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa huolensa Ukrainan tilanteen vakavuudesta, mutta korosti kuitenkin diplomatian tärkeyttä.

”Se tie voi olla kivinen, se tie voi olla vaikea, mutta se on ehdottomasti ainoa oikea tie eteenpäin.”

Pääsihteeri Stoltenberg muistutti omassa lehdistötilaisuudessaan, että oikeus itsepuolustukseen on määritelty YK:n peruskirjassa, ja liittolaiset auttavat Ukrainaa puolustamaan itseään. Stoltenberg korosti myös jokaisen maan oikeutta valita oma turvallisuuspolitiikkansa, mukaan lukien mahdollinen liittoutuminen.

Ministeri Kaikkonen osallistui myös kahteen bilateraalitapaamiseen Naton puolustusministerikokouksen puitteissa. Ministeri tapasi Ranskan kollegaansa Florence Parlya sekä Slovakian kollegaansa Jaro Nadia. Ranskan bilateraalin aiheena oli Ukrainan turvallisuustilanne ja Slovakian kanssa keskusteltiin puolustusmateriaaliyhteistyöstä