Finlands hundra år av självständighet firas på ett storslaget sätt över hela världen

Finlands 100 år som självständig nation når sin kulmen på Finlands självständighetsdag den 6 december 2017. Det hundra år gamla Finlands historia är unik och bygger på de värderingar som hyllas av finländarna: demokrati, utbildning, jämlikhet och yttrandefrihet. Århundradets höjdpunkt byggs upp i gemenskap, och programmet kommer att vara rikligt och minnesvärt. Firandet kommer att äga rum över hela Finland och i över 100 länder och på alla kontinenter.

Finland blev en självständig stat den 6 december 1917. Drömmen om den nyfödda staten blev äntligen sann för finländarna efter en lång kamp. I hundra år har finländarna hängivet byggt upp sitt land och fattat beslut tillsammans. Den obrutna perioden av 100 års demokrati är utan motstycke och Finland har fått många topplaceringar i olika internationella rankningar.

”Det 100-åriga Finlands historia är unik och förtjänar ett speciellt firande. Den hundraåriga självständigheten är vår generations viktigaste jubileum. Detta storslagna år har byggts upp på ett unikt och öppet sätt, tillsammans med hela samhället, finländare och vänner till Finland, i över 100 länder”, säger Pekka Timonen, generalsekreterare för 100-årsjubileet för Finlands självständighet vid statsrådets kansli.

Finland 100 har blivit ett fenomen: jubileet har firats under hela året. Fyra av fem finländare tycker att det är viktigt att delta i hundraårsfirandet och över 600 000 människor, 14 procent av alla finländare i åldrarna 15 till 84 år, är med och skapar programmet för hundraårsjubileet. Det har blivit det rikaste och mest mångsidiga programmet någonsin och ger en utmärkt översikt över nationen idag. Hela 5 000 olika projekt finns med i programmet, som präglas särskilt starkt av kultur, natur, historia och att göra gott både för varandra och för Finlands framtid.

Det historiska ögonblicket kommer att firas med värdighet och glädje Finlands självständighetsdag, den 6 december, kommer att föregås både av traditionella och nya festligheter under olika dagar. Huvudparten av det officiella firandet sker i huvudstaden Helsingfors, men det kommer att finnas många andra unika tillfällen över hela Finland. Finska flaggan kommer att hissas två dagar i rad och hela landet kommer att lysas upp i blått och vitt, Finlands färger. Särskilda monument och platser, som exempelvis hela fjället Saana i Lappland, kommer att lysas upp.

Många glädjefulla festligheter kommer att få människor att samlas. Eftersom finländarna är det kaffedrickande folket nummer ett i världen, kommer hela landet att samlas för födelsedagsfika till det 100-åriga Finlands ära. Hängivna karaokefans kommer att sjunga legendariska finska låtar på samma gång på karaokebarer över hela landet. Finlands favoritsport, ishockey, kommer att hyllas på en utomhusarena i hjärtat av Helsingfors, som byggts upp särskilt för evenemanget.

Utomlands kommer alla de finska ambassaderna att ha en mottagning på självständighetsdagen och finska samfund över hela världen kommer att ha egna firanden. I många länder kommer det att hållas specialkonserter med kända finska artister, som Karita Mattila och Esa-Pekka Salonen.

”Firandet kommer att ske på alla kontinenter. Det är rörande att se hur många vänner vårt land har över hela världen. Vi är mycket glada över alla hälsningar, gåvor och besök från statsöverhuvuden som Finland redan har fått under jubileumsåret. Vi bjuder in alla till att fira med oss”, säger Timonen uppmuntrande.

Finland 100 finns även på Facebook, Instagram, Twitter, YouTube och Snapchat under namnet Suomi-Finland100 (#suomi100, #finland100).

Text: Finland 100 project secretariat