Finland bjudits in till en arbetsgrupp för att effektivisera samarbetet mellan Natos arméer vid ammunitionsanskaffning

I samband med Natos försvarsministermöte den 29 juni vid Natos högkvarter undertecknade försvarsminister Jussi Niinistö en avsiktsförklaring som ger Finland möjlighet att delta i arbetsgruppen som tillsätts för att effektivisera samarbetet vid anskaffning av ammunition till arméerna och projektarbetet som gäller detta.

Bild: NATO

Finland och Sverige är de enda länderna utanför Nato som blivit inbjudna att delta i arbetsgruppen med stöd av programmet "Enhanced Opportunities Partnership" (EOP). Sverige överväger att gå med i arbetsgruppen. 11 Natoländer och Finland kommer att delta i arbetsgruppen.

Deltagande i arbetsgruppen stöder försvarsmaktens arbete och möjliggör billigare styckkostnader för ammunition om projektilerna upphandlas gemensamt. Medlemskap i arbetsgruppen ger dessutom möjlighet att delta i användarsamarbetet för ammunition.

Arbetsgruppen ska också utreda möjligheterna till gemensam förvaring av ammunitionen. Genom att delta i detta arbete kan man också stöda den militära försörjningsberedskapen.

Försvarsministeriet, pressmeddelanden 20.06.2017(Linkki toiselle web-sivustolle.)