Euroopan puolustus esillä Naton puolustusministerikokouksessa

Naton vuoden 2018 ensimmäinen puolustusministerikokous järjestettiin 14.–15. helmikuuta Naton päämajassa Brysselissä. Puolustusministeri Jussi Niinistö edusti Suomea ensimmäisen päivän työillallisella.

Puolustusministerit tapasivat Brysselissä. Kuva: Nato

Puolustusministerikokouksen tavoitteena oli valmistella ja antaa suuntaviivoja Naton heinäkuussa järjestettävälle huippukokoukselle. Ministerikokouksessa Naton jäsenmaat keskustelivat ja tekivät päätöksiä liittyen muun muassa Naton komentorakenteen uudistukseen, taakanjakoon sekä vakauden edistämiseen ja terrorismin torjuntaan Irakissa. Suomen ja Ruotsin puolustusministerit yhdessä EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa oli kutsuttu kokouksen ensimmäisen päivän työillalliselle, jossa keskusteltiin Euroopan puolustuksesta ja EU–Nato-yhteistyöstä.

- Työillallisella EU:n korkea edustaja Mogherini avasi konkreettisesti EU:ssa työn alla olevien puolustusaloitteiden tavoitteita, aikatauluja ja etenemistä. Tällainen läpinäkyvyys on tärkeää, jotta järjestöt pystyvät toimimaan toisiaan täydentävällä tavalla, ministeri Niinistö kertoi illallisen jälkeen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö tapasi suomalaista mediaa kokouksen yhteydessä.

EU–Nato-yhteistyön osalta illallisella keskusteltiin erityisesti Varsovan huippukokouksen yhteisjulistuksessa sovituista yhteistyöalueista, joihin joulukuussa 2017 lisättiin kolme uutta aluetta: sotilaallinen liikkuvuus, terrorismin vastainen toiminta sekä naiset, rauha ja turvallisuus. Ministeri Niinistö mainitsi korostaneensa puheenvuorossaan yhteistyöaloista erityisesti sotilaallista liikkuvuutta.

- Sotilaallisen liikkuvuuden kehittäminen tulisi olla hyvin koordinoitua, läpinäkyvää ja sotilaallisiin tarpeisiin perustuvaa. Tämä on tärkeä aihe myös Suomelle, hän totesi.

Suomi on alusta alkaen ollut EU:n puolustusyhteistyön kehittämisen vahva tukija. Yhteistyön tiivistymisen EU:n ja Naton välillä on katsottu lisäävän turvallisuutta sekä mahdollisuuksia vahvistaa Suomen Nato-kumppanuutta. EU–Nato-yhteistyöllä sekä vahvalla poliittisella ja sotilaallisen transatlanttisella suhteella on ministeri Niinistön mukaan suuri merkitys.

- Uusilla EU:n puolustusaloitteilla on paljon potentiaalia Euroopan sotilaallisten suorituskykyjen ja turvallisuuden kehittämisessä. Kuitenkin Nato säilyy ainoana puolustusliittona.

Lue lisää Naton puolustusministerikokouksen muista teemoista ja päätöksistä Naton verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).