Suomi vahvistaa uusiutuvan energian tukeaan eteläisessä Afrikassa

Suomi ja eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC ovat allekirjoittaneet sopimuksen uusiutuvan energian hankkeesta. Suomi rahoittaa kehitysyhteistyövaroista asiantuntija-apua miljoonalla eurolla vuosina 2010–2012. 

SADCin sihteeristöön lähetettävä uusiutuvan energian asiantuntija vahvistaa yhdessä sihteeristön energiaosaston kanssa osaamista, vastaa uusiutuvan energian strategian laatimisesta ja osallistuu sen toimeenpanoon. Asiantuntijapalveluista vastaa VTT. 

aurinkokeräin, kuva: Flickr/Abri le Roux, ccby2.0 Aurinkoenergialla lämmitetään 55 litraa vettä Etelä-Afrikan Potchefstroomissa. Kuva: Flickr/Abri le Roux, ccby2.0

Energia ja sen saatavuus ovat keskeisiä kysymyksiä Afrikan maiden kehityksessä. Useat maat kärsivät jatkuvasta energiapulasta, vaikka niillä on runsaasti energiapotentiaalia. Monipuoliset uusiutuvan energian lähteet voivat parantaa energiaturvallisuutta ja sähkön saantia sähköverkon ulkopuolisilla alueilla. 

SADC haluaa panostaa aiempaa enemmän uusiutuvan energian kehittämiseen. Huhtikuussa 2009 kehitysyhteisöön kuuluvien maiden energiaministerit päättivät luoda alueelle uusiutuvan energian strategian. Koska Suomi on jo saanut hyvää mainetta energiakumppanuushankkeen kautta eteläisessä Afrikassa, SADC pyysi Suomelta asiantuntija-apua.

Uusiutuvan energian hanke tukee ja täydentää Suomen rahoittamaa energia- ja ympäristökumppanuushanketta eteläisessä ja Itä-Afrikassa. 

Taloudelliseen integraation tähtäävään Eteläisen Afrikan kehitysyhteisöön kuuluu 15 keskenään hyvin erilaista maata: Angola, Botswana, Etelä-Afrikka, Kongon demokraattinen tasavalta, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mosambik, Namibia, Sambia, Seychellit, Swazimaa, Tansania ja Zimbabwe. 

Runsaista luonnonvaroista ja talouskasvusta huolimatta alue on edelleen yksi maailman köyhimmistä, ja ulkopuolisten rahoittajien apu on SADCin kehitysohjelman toteuttamisen kannalta välttämättömiä. 

Lisätietoja hankkeesta antaa tarkastaja Petri Wanner, puh. (09) 160 56244, sähköposti muotoa [email protected].