Presidentti Niinistö vierailee Etelä-Afrikassa ja Namibiassa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee valtiovierailut Etelä-Afrikkaan ja Namibiaan 25.–28. huhtikuuta 2023.

Tasavallan presidentin kanslia

Tiedote 13/2023

14.4.2023

 

Vierailu käynnistyy tiistaina 25. huhtikuuta Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosan tapaamisella Pretoriassa. Presidenttien välisissä keskusteluissa esillä ovat geopoliittinen tilanne ja turvallisuus, globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos ja ruokaturvaan liittyvät ongelmat, ja niiden vaikutukset Afrikan maihin sekä Suomen ja Etelä-Afrikan kahdenväliset suhteet.

 

Iltapäivällä presidentti Niinistö osallistuu yhdessä presidentti Ramaphosan kanssa keskustelutilaisuuteen maiden yhteisistä mahdollisuuksista hyödyntää älykkäitä, turvallisia ja kestäviä ratkaisuja kestävän kasvun edistämiseksi. Tilaisuuteen osallistuu lisäksi suomalaisen ja etelä-afrikkalaisen elinkeinoelämän edustajia.

 

Keskiviikkona 26. huhtikuuta presidentti Niinistön pitää puheenvuoron ja keskustelee opiskelijoiden kanssa Johannesburgin Witwatersrandin yliopistolla. Puheenvuoron aiheena on yhteisiin haasteisiin vastaaminen muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa. Presidentti tapaa vierailun aikana myös paikallisia ulkopolitiikan asiantuntijoita.

 

Namibian presidentti Hage G. Geingobin presidentti Niinistö tapaa Windhoekissa torstaina 27. huhtikuuta. Presidentit keskustelevat tapaamisessaan maailmanpoliittisesta tilanteesta, globaalihaasteista ja Suomen ja Namibian kahdenvälisistä suhteista.

 

Presidentti Niinistön ohjelmassa on myös seppeleenlasku Heroes´Acre -muistomerkille.

 

Namibian-valtiovierailun toisena päivänä perjantaina 28. huhtikuuta presidentti Niinistö tapaa Namibian pääministeri Saara Kuugongelwa-Amadhilan ja parlamentin puhemies Peter Hitjitevi Katjavivin sekä osallistuu Windhoekissa järjestettävään yritysseminaariin.

 

Presidentti Niinistön seurueeseen Etelä-Afrikassa ja Namibiassa kuuluu yritysvaltuuskunta, jossa on edustajia elinkeinoelämän eri toimialoilta.

 

Presidentti Niinistö on aiemmin vieraillut Etelä-Afrikassa vuonna 2013 presidentti Nelson Mandelan muistotilaisuuden johdosta. Edellisen presidenttitason vierailun Suomesta Namibiaan teki presidentti Halonen vuonna 2011.