Osoitteenmuutos helposti verkossa

Ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen henkilö- ja asumistiedot pysyvät ajan tasalla Suomen väestötietojärjestelmässä vain, jos henkilö itse huolehtii tietojensa ilmoittamisesta. Suomen kansalaisen muuttaessa asuinpaikkaansa ulkomailla, uusi osoitetieto on ilmoitettava väestötietojärjestelmään joko maistraatille tai lähimpään Suomen edustustoon.
Kun muutat ulkomailla osoitteesta toiseen ilmoita uusi osoitteesi Suomeen maistraatille:

Muuttoilmoituksesta on hyötyä

Kun tiedot väestötietojärjestelmässä ovat ajan tasalla, on esimerkiksi Suomen passin saaminen nopeampaa. Osoitteen ajan tasalla pitäminen palvelee myös niitä, jotka ovat vaarassa menettää Suomen kansalaisuutensa 22-vuotiaana. Maistraatin tiedote 18–22-vuotiaille kansalaisuuden säilyttämisestä saavuttaa henkilön vain, jos hän on itse huolehtinut ajantasaisen osoitteensa ilmoittamisesta väestötietojärjestelmään.

Väestötietojärjestelmästä uudet osoitetiedot välittyvät automaattisesti myös viranomaisille: muun muassa seurakunnille, ajoneuvohallintoon, Kelaan sekä puolustusvoimille. Myös vaalien yhteydessä lähetettävän äänioikeusilmoituksen saaminen varmistuu.


Muutto ulkomaille

Kun Suomen kansalainen muuttaa Suomesta ulkomaille, on tehtävä muuttoilmoitus:


Ilmoita yhteystietosi myös edustustoon

Mahdollisessa kriisitilanteessa avustustoimet nopeutuvat, kun edustustolla on alueella olevien suomalaisten yhteystiedot. Henkilötietojen antaminen on vapaaehtoista ja saatuja henkilötietoja käsitellään aina luottamuksellisesti tietosuojasäännösten ja konsulipalvelulain mukaisesti.

Henkilötietojen ilmoittaminen käy kätevimmin lähettämällä täytetty henkilötietolomake edustustoon joko postitse tai sähköpostilla.

Lisätietoja