Namibian turvallisuusministeri vierailee Suomessa

Namibian turvallisuusministeri Nangolo Mbumba tutustuu 22.-29.8. Suomen sisäasiain- ja oikeusministeriöiden hallinnonalojen toimintaan.  

Sisäasiainministeri Anne Holmlundin ohella ministeri Mbumba tapaa oikeusministeri Tuija Braxin ja opetusministeri Henna Virkkusen.

Poliisipäällikkö Endjala ja komisario Kirsi Kanth. Poliisipäällikkö N.S. Endjala tutustui Malmin poliisin toimintaan komisario Kirsi Kanthin opastuksella syyskuussa 2007. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Suomen ja Namibian poliisien välinen yhteistyö käynnistyi 1990-luvun lopussa. Ensimmäinen kehittämisohjelma vuosina 2003 - 2006 tähtäsi Namibian poliisin ammattitaidon parantamiseen ja poliisitoiminnan kehittämiseen ihmisoikeuksien ja hyvän hallinnon periaatteiden mukaisesti.

Yhteistyön toisessa vaiheessa keskityttiin namibialaisten poliisipäälliköiden kouluttamiseen.

Parhaillaan suunnitellaan poliisipäällystön jatkokoulutusta vuosille 2011-2013. Koulutuksessa kiinnitetään muun muassa huomiota Namibian poliisin toimintatapoihin ja organisaatioon.

Ministeri Mbumba tutustuu myös suomalaisiin vankiloihin. Rikosseuraamusvirasto on päättämässä monivuotista kehittämis- ja koulutusohjelmaa Namibian turvallisuusministeriön kanssa.

Ministeri Mbumba on toiminut turvallisuusministerinä maaliskuusta 2010 alkaen. Vuosina 2005-2010 hän toimi opetusministerinä ja vuosina 1996-2003 valtiovarainministerinä.