Namibian talouden monipuolistuminen luo uusia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Namibian talouden arvioidaan kasvavan yli 4% vuonna 2025. Maa tavoittelee mittavia ulkomaisia investointeja vihreän vedyn ja synteettisten polttoaineiden tuotantoon, kaivannaisten jatkojalostukseen sekä rannikolla tehtyjen öljy- ja kaasulöydösten hyödyntämiseksi. Team Finland toiminnan painopistealueina jatkavat uusiutuva energia ja kestävä kaivostoiminta, joiden kasvu- ja uudistamissuunnitelmat tarjoavat entistä monipuolisemmin mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle ja teknologialle. Vuonna 2024 painopistealueeksi nostetussa kiertotaloudessa kiinnostusta suomalaistarjontaan on erityisesti kierrätyksen, jätehuollon ja biopolttoaineiden osalta. Suomen vahva profiili kiertotalouden edelläkävijänä on luonut runsaasti mahdollisuuksia kehittää uusia toimintatapoja, työpaikkoja ja yritystoimintaa. Kaikki kolme painopistealuetta linkittyvät myös toisiinsa Namibian kokonaisvaltaisen vihreän siirtymän tavoitteen puitteissa. EU:n ja Namibian strateginen kumppanuus kattaa vihreän vedyn tuotannon sekä kriittisten mineraalien arvoketjujen kehittämisen ja tarjoaa suomalaisyrityksille hyödyllisen kehikon yhteistyölle sekä mahdollisuuden EU:n eri rahoitusinstrumenttien hyödyntämiseen.

Namibian sosioekonominen ympäristö

Namibiassa 2024 järjestetyt yleisvaalit vahvistivat maan jatkossakin pysyvän vakaana oikeusvaltiona. Koulutettu nuori työvoima, rikkaat luonnonvarat, toimiva infrastruktuuri, ennakoitava toimintaympäristö sekä maan vahva tahto kehittyä luovat erinomaisen toimintaympäristön kaupallistaloudelliselle yhteistyölle. Suomen ja Namibian pitkään yhteiseen historiaan perustuva erityissuhde edesauttaa kaikkien suomalaisten toimimista Namibiassa; suomalaisista pidetään ja heihin luotetaan. Vuonna 2020 perustettu Namibian Investment Promotion and Development Board on Suomelle keskeinen yhteistyökumppani tehtävässään kehittää liiketoimintaympäristöä suotuisammaksi ja auttaa maasta kiinnostuneita ulkomaalaisia yrityksiä.  

Markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Uusiutuva energia: Namibian tavoitteena on olla Afrikan ensimmäinen hiilineutraali maa. Tämän saavuttamiseksi uusiutuvan energian tuotantoa (aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia) kasvatetaan nopealla tahdilla uusilla investoinneilla. Suunnitteilla olevat mittavat aurinko- ja tuulipuistot tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet kehittyä myös globaalisti merkittäväksi vihreän vedyn ja synteettisten polttoaineiden tuottajaksi. Namibia pyrkii määrätietoisesti vähentämään riippuvuutta tuontienergiasta, joka nyt kattaa n. 60% maan sähkön kulutuksesta, ja samalla edistää tavoitteitaan talouden monipuolistamiseksi ja teollistamiseksi. Satamat, kaivokset ja kehittyvä teollisuus tarvitsevat älykkäitä energiajärjestelmiä, ratkaisuja energian varastoimiseksi (akkuteknologia) ja jäte-energian hyödyntämisteknologiaa.

Kestävä kaivostoiminta: Kaivosteollisuus on Namibian talouden kulmakivi, tuottaen yli 60% vientituloista ja n. 14% bkt:sta. Kaivosteollisuuden myönteiset näkymät tarjoavat paljon mahdollisuuksia suomalaiselle tietotaidolle, teknologialle ja pääomalle. EU:n ja Namibian strategisen kumppanuuden tavoitteena oleva arvoketjujen kehittäminen, kuten mineraalien rikastus, jalostus ja prosessointiteknologia ovat Namibialle erityisen tärkeitä. Kesäkuussa 2023 maan hallitus päätti kieltää useiden metallien ja mineraalien (lithium, mangaani, tantaali, koboltti) viennin prosessoimattomana, pyrkien näin kehittämään paikallista jalostusta ja luomaan työpaikkoja. Kestävän kaivostoiminnan kehittämisessä ja kaivosalan hallinto-osaamisessa on myös tarvetta suomalaiselle asiantuntemukselle.

Kiertotalous: Namibian kiinnostus kiertotalouden ratkaisuihin ja vihreään siirtymään kasvaa nopeasti. Maassa on hyvät lähtökohdat kehittyä kiertotalouden edelläkävijäksi Afrikassa kattavan ympäristönsuojelua ja jätehuoltoa koskevan lainsäädännön sekä investointeja uusille toimialoille kannustavan toimintamallin ansiosta. Suomen ratkaisuille ja teknologialle esimerkiksi kierrätyksen ja jätehuollon järjestämiseksi sekä polttoaineen ja energian tuottamiseksi jätteestä on kysyntää. Kehittyvä ala tarvitsee myös uudenlaisia osaajia ja tämä on jo käynnistänyt alaan liittyvää koulutusyhteistyötä. Mm. Team Finland Knowledge –instrumentin kautta rahoitetaan eri yliopistojen välistä kestävän kehityksen koulutusohjelmapilottia.

 

Teksti ja lisätietoja: Leena Viljanen, Suomen suurlähettiläs, Namibia