Namibias premiärminister beklagade missuppfattningen som uppstod till följd av TV-programmet MOT

Pressmeddelande 390/2008
17.10.2008

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen betonar utnyttjandet av nya instrument i Finlands utvecklingssamarbete. "I Namibia har de nya medlen för vÅrt utvecklingssamarbete fÅtt ett mycket bra bemötande och de har medfört positiva resultat." Detta kom fram när Väyrynen träffade Namibias premiärminister Nahas Angula under sitt besök i Namibia den 16 - 17 oktober.

"I Finland har vi till vÅrt förfogande flera verktyg som vi kan använda för att stöda Namibias utveckling nu och i framtiden genom medel för övergripande partnerskap. Goda exempel pÅ instrument för det moderna utvecklingssamarbetet är bland annat samarbete mellan institutioner och stöd för samarbete mellan företag. Med hjälp av dessa instrument syftar vi till att understöda utvecklingen särskilt pÅ den privata sektorn. Härigenom främjar vi samhälleligt, ekonomiskt och miljömässigt hÅllbar utveckling."

Namibias premiärminister Nahas Angula var mycket nöjd med samarbetet mellan Finland och Namibia. Samtidigt beklagade premiärminister Angula djupt den missuppfattning som uppstÅtt till följd av YLE:s program MOT som behandlade de ekonomiska partnerskapsavtalen EPA. Programmet visades i Finland den 6 oktober.

"Finland har inte svikit oss", betonade Angula.

Genom EPA-avtalen strävar man efter att främja partnerländernas utveckling genom handel och utvecklingspolitik i syfte att främja det regionala samarbetet mellan u-länderna. Under sitt möte diskuterade Väyrynen och Angula brett de ekonomiska partnerskapsavtalen EPA och deras pÅverkan speciellt pÅ Namibia.

"EU:s kommission förhandlar om avtalen med Namibia. Vi har uppmuntrat kommissionen att vara flexibel - även med avseende pÅ tidsscheman. Vi har lovat Namibia att understryka dessa fakta för kommissionen och detta löfte har vi hÅllit", konstaterade Väyrynen pÅ ministrarnas presskonferens i Namibia.

Närmare upplysningar: enhetschef Pertti Anttinen, tfn 040 353 7634, och ministerns pressattaché Riikka Manner, tfn 0400 739 824