Minister Väyrynen besöker Moçambique och Namibia

Pressmeddelande 384/2008
10.10.2008

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besöker Moçambique och Namibia den 14 - 17 oktober. Besöket i Moçambique äger rum den 14 - 16 oktober och i Namibia den 16 - 17 oktober. Huvudvikten vid resan ligger pÅ utvecklingssamarbete men avsikten är ocksÅ att främja Finlands handelsrelationer med vartdera landet.

Moçambique är en av Finlands Åtta lÅngvariga utvecklingssamarbetspartner. Utvecklingssamarbetet mellan Finlands och Moçambiques regeringar År 2008 är ungefär 24,5 miljoner euro. Finland samarbetar i Moçambique pÅ undervisnings- och hälsosektorer samt inom jordbruksutveckling. PÅ Väyrynens agenda under besöket stÅr ett möte med bland andra Moçambiques utrikesminister, planerings- och utvecklingsminister, vetenskaps- och teknologiminister och lantbruksminister. Vid möten kartläggs bland annat samarbete inom skogsbranschen och informationssamhället. Ministern gör ocksÅ en fältresa till provinsen Zambezia, där han bekantar sig med risodling och ett med finländska bistÅndsanslag finansierade landsbygdsutvecklingsprojekt samt träffar provinsens ledning.

I Namibia är avsikten att stärka de redan nära relationer mellan Finland och Namibia i det aktuella läget där utvecklingssamarbetsprojekt mellan länderna hÅller pÅ att avslutas. Man strävar efter att utveckla relationerna och göra dem mÅngsidigare med stöd av nya partnerskap samt med hjälp av nya instrument och former för utvecklingssamarbetet. Under besöket kartläggs ocksÅ nya samarbetsmöjligheter pÅ gruv- och energisektorn. I mötet mellan minister Väyrynen och premiärminister Nahas Angula deltar ocksÅ sju andra namibiska ministrar, bland vilka utrikesminister, handels- och industriminister och minister för boende och landsbygdsutveckling. Väyrynen besöker ocksÅ ett sjukhus som har byggts med hjälp av Finlands utvecklingssamarbetsmedel.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375, ministerns pressattaché Riikka Manner, tfn 0400 739 824, chef för enheten Jorma Suvanto, tfn 040 354 5675