Koronavirustilanne Namibiassa

Koronavirustilanne Namibiassa

Namibiaan on asetettu kansallinen hätätila koronapandemian johdosta. Ulkorajat on suljettu matkustajaliikenteeltä. Maahan päästetään lähinnä Namibian kansalaisia ja pysyviä asukkaita. Suosittelemme seuraamaan paikallisia viranomaislähteitä ja tiedotusvälineitä kattavan tilannekuvan saamiseksi.

Namibian ensimmäiset koronavirustapaukset vahvistettiin maaliskuussa. Sekä todettujen tartuntojen että tehtyjen testien määrä on lisääntynyt rajusti viime viikkoina, ensin rannikon kaupungeissa ja nyt Windhoek on maan pandemian keskus.

Namibiassa on voimassa erilaisia virustilanteesta johtuvia rajoituksia. Maahan julistettiin kansallinen hätätila 17. maaliskuuta. Se on voimassa kuusi kuukautta ja sitä jatketaan tarvittaessa. Exit-strategia on neli-viisiportainen.

Maahantulosäännökset

Maahan päästetään Namibian kansalaisia ja pysyviä asukkaita; turisteja vain rajoitetusti. Heidät on asetettu matkustuskieltoon ulkomaille.

Kansainvälistä kaupallista lentoliikennettä ei ole.

Liikkuminen

Maahan saapuvat asetetaan 7-14 vuorokauden omakustanteiseen valtiolliseen karanteeniin. Maan sisäinen liikkuminen on sallittu Erongon alueen kaupunkeja Swakopmundia, Walvis Bayta ja Arandista sekä Khomasin alueen kaupunkeja Windhoekia, Rehobothia ja Okahandjaa lukuunottamatta. Tarpeetonta matkustamista tulee kuitenkin välttää koko maassa. Yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty. Henkilöautossa saa olla kuljettajan lisäksi kaksi matkustajaa.

Maarajojen vaiheittainen avaaminen ja lennot myöhemmin ilmoitettaviin maihin alkavat aikaisintaan lockdownin tasolla viisi eli syyskuussa. Mahdollisista kotiutuslennoista voi tiedustella suurlähetystöstä.

Terveys

Turvavälejä tulee noudattaa ja kasvosuojainta käyttää julkisilla paikoilla kaikkialla maassa. Kuumemittaukset ovat yleisiä.

Terveydenhuollon taso on heikko.

Paikallinen vastuuviranomainen on Namibian terveysministeriö (Ministry of Health and Social Services):

Myös WHO Namibia tarjoaa ajantasaista tietoa:

 

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on avoinna Suomen kansalaisille sopimuksen mukaan.

Paikallisia tiedotusvälineitä

Muuta huomioitavaa

Tällä hetkellä liikkuu paljon huhuja ja väärää tietoa. Oikean ja ajantasaisen informaation saamiseksi kannustamme hankkimaan tietoa ensisijaisesti virallisista lähteistä.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen konsulipalvelut.um(a)formin.fi. Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.