Moçambique - Inresebestämmelser

Medborgare från Finland behöver inte visum för turist- och affärsresor till Moçambique.

Inresebestämmelser

Av finska medborgare som reser till Moçambique har det från och med den 30 april 2023 inte krävts visum. Visumfriheten gäller sådana turist- och affärsresor som pågår högst 30 dagar. Inom den tiden kan resenären resa ut och in i landet flera gånger till exempel för att besöka ett grannland, men man bör dock beakta att perioden på 30 dagar räknas från den första inresan.

Det är viktigt att notera att trots visumfriheten ska alla turister och affärsresande som anländer till landet förhandsregistrera sig. Handläggningsavgiften för registreringen är 650 MZN. Spara kvittot och se till att du får en inresestämpel i passet. Därtill måste de som anländer till landet visa upp tur-retur-flygbiljetten (med undantag för de som reser över landgränsen) och en bekräftelse på hotellbokningen.

Ansökan om tjänste- och diplomatvisum ska fortfarande göras hos Moçambiques ambassad i Stockholm(Länk till en annan webbplats.). Beakta att handläggningstiderna kan vara långa. Mer information: [email protected](Länk till en annan webbplats.) eller +46 8 666 03 50.

Inresebestämmelserna kan ändras. Därför är det viktigt att du följer den aktuella myndighetsinformationen, ambassadens webbplats och de sociala medierna.

Utrikesministeriet ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos mållandets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.

Covid-19

Vaccinationsintyg för koronavaccinering krävs inte längre vid inresan. Ansiktsmasker krävs inte utomhus, i offentliga inomhusutrymmen eller i kollektivtrafiken. Användning av masker krävs fortfarande främst på sjukhus, laboratorier, läkarmottagningar, vårdhem och apotek.

Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna direkt med Moçambiques myndigheter innan du reser:

Moçambiques ambassad i Stockholm(Länk till en annan webbplats.). (in English)

Reseförsäkring

Vi rekommenderar att du tecknar en omfattande reseförsäkring för Moçambique, som gäller under hela resan och som täcker eventuell nödvändig vård och eventuella kostnader för hemresa. Observera att det krävs en mer omfattande försäkring för resor som t.ex. dykning eller bergsresor över 3 000 meter. Kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera ditt skydd.

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmalan.fi(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till [email protected] och be att få det gjort.

 

Ambassadens kundbetjäning

Kunder tas emot endast med tidsbokning Mon-Fre kl 9-12:

 

E-post:

[email protected]

 

Telefon: +258 21 482 400

 

Kontorstider: mån-tors 07:30-15:45| fre 07:30-12:45

 

Utanför tjänstetid i nödfall kan du vända dig till utrikesministeriets dygnet runt-jour,

tfn. +358 9 1605 5555 eller e-post [email protected]