Finland kräver en förklaring angående smugglingen av virke från Moçambique till Kina

Finland och andra biståndsgivare kräver en förklaring av Moçambiques regering angående påståenden om illegal virkeshandel i en aktuell rapport. Den icke-statliga Londonbaserade miljöorganisationen EIA (Enviromental Investigation Agency) publicerade nyligen en rapport om saken.

Enligt rapporten är kinesiska affärsmän, höga moçambikiska politiker och skogs- och tullmyndigheterna involverade i en omfattande illegal handel och smuggling av virke från Moçambique till Kina som pågått i flera år. På grund av denna affär förlorar Moçambique årligen tiotals miljoner dollar i skatteintäkter.

Fallet berör inte Finlands utvecklingsanslag. Det tyder i alla fall på att Finland beslut att lägga ned ett projekt inom skogssektorn i slutet av förra året var väl grundat. Finland följer noga med hur fallet reds ut och drar sina egna slutsatser angående framtida samarbete i ljuset av utredningens resultat.

Finland verkar som samordnare för de nordiska länderna och EU i utredningen. En officiell begäran om utredning har skickats till de moçambikiska myndigheterna, och en begäran om ett möte har skickats till landets jordbruksminister.

Enligt rapporten har en så här omfattande smuggling varit möjlig på grund av högt uppsatta politikers skydd. Av de inblandade nämns både Moçambiques nuvarande och förra jordbruksminister vid namn i rapporten.

Fallet har kommit fram genom jämförelser av statistiska uppgifter från tullen men också med hjälp av EIA:s hemliga undersökningar där forskare uppträtt som affärsmän och i smyg filmat möten. Enligt olika utredningar säljs cirka hälften av allt virke till Kina illegalt.

Avverkningen av skog i Moçambique är större än rapporterat och värdefulla urskogar är allvarligt hotade. Rapporten har varit synligt framme i den moçambikiska pressen, men hittills har saken inte kommenterats officiellt.