Suomesta Mosambikin budjettitukiryhmän puheenjohtaja

Suomesta tulee Mosambikin budjettitukiavunantajien ryhmän puheenjohtaja vuosiksi 2009-2010. Suomi aloittaa ryhmän johtotroikan jäsenenä budjettituen vuosiarvioinnin jälkeen toukokuussa 2008.

Johtotroikkaan kuuluvat vuosina 2008-2009 Suomen lisäksi väistyvä puheenjohtaja Norja, aloittava puheenjohtaja Irlanti sekä troikan pysyvät jäsenet Euroopan komissio ja Maailmanpankki.

Kaikkiaan budjettitukiavunantajia on Mosambikissa 19. Troikan jäsenten lisäksi budjettitukea antavat  Afrikan kehityspankki, EU-maat Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska sekä Sveitsi ja Kanada.

Avunantajien Mosambikille antama yleinen budjettituki tulee vuonna 2008 olemaan suuruudeltaan noin 325 miljoonaa euroa. Suomen maksulupaus vuodelle 2008 on 7 miljoonaa euroa eli noin 2,2 prosenttia Mosambikin saamasta budjettituesta.

Mosambikin hallituksen ja avunantajien suhteet ovat hyvät. Vuoropuhelu budjettitukiryhmän ja hallituksen välillä on säännöllistä. Sen osana on poliittinen vuoropuhelu, jossa arvioidaan budjettituen Memorandum of Understanding -asiakirjassa hallituksen ja avunantajien välillä sovittuja avun perusperiaatteita kuten demokratiaa, ihmisoikeuksia ja hyvää hallintoa.

Puheenjohtajuus toimii hallituksen ja avunantajien välillä sekä avunantajien kesken kolmella tasolla: edustuston päälliköt, kehitysyhteistyövastaavat ja ekonomistit.