Moçambiques arbetsminister har beslutsamt tagit i missbruket vid socialsskyddsinstitutet

En utredning gjord av Moçambiques arbetsministerium avslöjade missbruk på 8 miljoner dollar vid landets socialskyddsinstitut. De misstänkta är institutets ledning, som har avskedats och är föremål för en brottsundersökning. Arbetsministern har verkat beslutsamt för att utreda saken och har öppet gett information åt medierna.

Moçambiques socialskyddsinstitut (INSS - Instituto Nacional de Seguranca Social) är ett självständigt statligt institut, vilket betyder att dess verksamhet täcks av institutets egna inkomster, som inbetalningar av företag och arbetstagare, och att det inte finansieras från statens budget. Fallet handlar alltså inte om missbruk av budgetstödsanslag, men det skedda är inte ägnat att öka skattebetalarnas tillit till en institution som redan tidigare har ansetts vara ineffektiv.

Utredningen offentliggjordes vid en pressinfo

Arbetsminister Helena Taipo offentliggjorde utredningen, som fått sin början från ett anonymt tips, vid en presskonferens i början av juni. Av utredningen framgick att INSS:s ledning upprepade gånger brutit mot upphandlingsreglerna och att jobb lagts ut på fel grunder. Ledningen anklagas bland annat för att ha saltat räkningarna, för dubbla utbetalningar, för att ha inkrävt olagliga avgifter och för att ha manipulerat offerter.

Arbetsministern har redan tidigare avskedat INSS:s generaldirektör för oklarheter i samband med fallet. Nu är saken föremål för brottsundersökning. Utredningen namnger såväl de personer som företag som varit inblandade och konstaterar att medarbetarna vid INSS var medvetna om bedrägerierna men inte vågade meddela om saken av rädsla för hämndaktioner. Missbruket har skett under åren 2002-2008.

Socialskyddssystemet förnyas

Moçambiques socialskyddssystem är nytt och en reform av systemet är på gång.

Den stöds bland annat av Afrikas utvecklingsbank. Budgetstödsgivarna följer med reformen av systemet främst med tanke på betalningsförmågan och möjliga framtida betalningsrisker. En av resultatindikatorerna för budgetstödet 2007 var att en utredning om systemets finansiella lönsamhet ska bli klar och att man på basis av den inleder förverkligandet av en ny investeringsstrategi. Också IMF har föreslagit en undersökning av det här slaget. Den utvärdering av budgetstödet som gjordes i mars konstaterade att målet har uppfyllts. Målet för 2008 är att rekommendationerna förverkligas.

Moçambiques socialskyddssystem använder ett så kallat utdelningssystem där de inbetalningar som nu görs används för att täcka det nuvarande socialskyddssystemet. De inkomster som blir över investeras med tanke på framtiden. Regeringen deltar inte i finansieringen av systemet.

Socialskyddsavgiften är 7 procent av lönen, och arbetstagaren betalar 3 procent medan arbetsgivaren står för 4 procent. Enligt lagen ska de insamlade avgifterna täcka det socialstöd som betalas ut. I ett sådan här system skapas det ofta ett överskott i början då det ännu finns få förmånstagare jämfört med inbetalarna. För att undvika negativa överraskningar i framtiden är det viktigt att finansieringen av systemet är i skick också med tanke på framtiden.

Enligt INSS finns det omkring 800.000 arbetstagare inom den privata sektorn som borde höra till det obligatoriska systemet, men under hälften betalar sin avgift årligen.

Det behövs också en effektivare administration

Det missbruk som nu uppdagats bara ökar behovet av att reformera INSS:s administration. Redan tidigare har man konstaterat att systemets stora utmaning är att förbättra administrationen. För tillfället behandlar INSS ansökningarna mycket långsamt, vilket delvis också bidrar till att företagen inte registrerar sina arbetstagare. Men de kontroller som genomförts på företagen under den nuvarande arbetsministern har ökat antalet registrerade och betalande. Utmaningen är den låga utbildningsnivån på INSS:s arbetstagare samt det att en stor del av fallen fortfarande behandlas manuellt.

Lotta Valtonen, Maputo