Förre överdirektören för Moçambiques centralbank talar vid utrikesministeriets seminarium i Finland

Pressmeddelande 376/2008
6.10.2008

Förre överdirektören för Moçambiques centralbank Dr Prakash Ratilal besöker Finland den 7 - 8 oktober. Han talar vid utrikesministeriets seminarium för finländska opinionsbildare pÅ hög nivÅ. Seminariet ingÅr i utrikesministeriets introduktionsprogram för utvecklingsfrÅgor.

Dr Prakash Ratilal är nuförtiden verkställande direktör vid investeringsbanken Moza Banco som grundades i juni 2008 i Maputo. Moçambique är ett av Finlands lÅngvariga partnerländer inom utvecklingssamarbetet.

Under hösten 2008 förverkligar utrikesministeriet för första gÅngen ett introduktionsprogram för utvecklingsfrÅgor för pÅverkare pÅ hög nivÅ. Till programmet har inbjudits 15 opinionsbildare inom politiken, medierna, näringslivet och statsförvaltningen. Programmet har inletts med en gemensam lunch och följande möte hÅlls i form av ett seminarium den 8 oktober. I november bekantar deltagarna sig med utvecklingssamarbetet och utvecklingsfrÅgorna i Moçambique och Sydafrika.

MÅlet med introduktionprogrammet är att fördjupa de finska pÅverkarnas kunskaper i globala utvecklingsfrÅgor och att insätta dem i Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete; vad utvecklingssamarbete är i praktiken, vad man kan Åstadkomma i u-länderna med hjälp av statens tillgÅngar och hurdana behov u-länderna har. Avsikten är att inom utvecklingspolitik och -samarbete öka de olika gruppers samverkan i Finland samt att bidra till maximalt utnyttjande av det finländska kunnandet inom utvecklingssamarbetet.

Om det visar sig att erfarenheterna av programmet är nyttiga ur bÅde deltagarnas och ministeriets perspektiv, är avsikten att organisera programmet Årligen.

Närmare upplysningar om Dr Ratilals besök: utrikesrÅdet Markku Kauppinen, tfn 09 1605 5169

Närmare upplysningar om introduktionsprogrammet: informatör Pirjo-Liisa Heikkilä, tfn 09 1605 6388