Landsförhandlingar mellan Moçambique och Finland: varma relationer

Finland har beredskap att höja anslaget för sitt landsprogram i Moçambique, kanske ända upp till 37 miljoner euro till År 2013 frÅn nuvarande 28 miljoner, tillkännagavs det vid landsförhandlingarna i Maputo.

Samarbetsförhandlingar mellan Finland och Moçambique fördes i Moçambiques huvudstad Maputo efter en paus pÅ fyra År. Det viktigaste mÅlet var att avtala om Finlands landsprogram sÅ att dess grund bygger pÅ socialt, naturekonomiskt och ekonomiskt hÅllbar utveckling, i enlighet med Finlands nya utvecklingspolitiska program. Samtidigt presenterade Finland programmets viktigaste drag för sina samarbetspartners i Moçambique. Förhandlingarna medgav ocksÅ tillfälle att diskutera aktuella utvecklingspolitiska teman som den globala ekonomikrisen, klimatförändringen och livsmedelskrisen.

Samarbetsförhandlingar mellan Finland och Moçambique fördes i Moçambiques huvudstad Maputo efter en paus pÅ fyra År. Bild: Lotta Valtonen Samarbetsförhandlingar mellan Finland och Moçambique fördes i Moçambiques huvudstad Maputo efter en paus pÅ fyra År. Bild: Lotta Valtonen

Efter förhandlingarna var den finska delegationens ledare, biträdande avdelningschef Sirpa Mäenpää, nöjd med de resultat man uppnÅtt.

”Förhandlingarna fördes i god anda och utgjorde en meningsfull fortsättning pÅ fjolÅrets besök pÅ hög nivÅ”, berömde Mäenpää.

Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen besökte Moçambique i oktober och Moçambiques president Guebuza Finland i november 2008.

Under de aktuella förhandlingarna uppgav man att Finland har beredskap att höja anslaget för sitt landsprogram i Moçambique frÅn nuvarande 28 miljoner euro, kanske rentav sÅ mycket som till 37 miljoner euro till År 2013.

I enlighet med det nya utvecklingspolitiska programmet inkluderas nya element i Finlands landsprogram; projekt med tonvikt pÅ skogssektorn och informationssamhället.

Finlands budgetstöd till Moçambique förblir pÅ ÅrsnivÅn 7 miljoner euro under Åren 2009-2010 medan stödet till jordbrukssektorn stiger till 5 miljoner År 2010, frÅn nuvarande 4 miljoner. Man avtalade ocksÅ om att stödet till utbildningssektorn ska höjas och det kommer att uppgÅ till 6 miljoner euro per År under tiden 2010-2012. Stödet till hälsovÅrdssektorn kommer att upphöra efter År 2010. Det Återspeglar Finlands nya utspel och önskan att koncentrera landsprogrammet pÅ nÅgra fÅ huvudsektorer.

Moçambique informerade om landets utsikter i skuggan av den globala ekonomikrisen. De direkta inverkningarna pÅ landet har varit smÅ beroende pÅ landets bankers ringa verksamhet i andra länder. Följderna pÅ medellÅng och lÅng sikt väntas bli större. Marknadsutsikterna för exportprodukter sÅ som aluminium och jordbruksprodukter försvagas, direkta utländska investeringar minskar och sysselsättningen är i fara.

Det finns ocksÅ risk för att de utvecklade länderna skär ner sitt bistÅnd till Moçambique. Eftersom landet är väldigt beroende av bistÅnd är det en synnerligen svÅr utmaning för ekonomin om det utländska stödet krymper. Därför tog den lokala delegationen välvilligt emot nyheten frÅn Finland enligt vilken det inte finns nÅgra förändringar att vänta i omfattningen av det stöd som Finland ger till Moçambique – som läget nu ser ut - trots den ekonomiska krisen. 

Finland ville ocksÅ ta upp vikten av demokrati och gott styre när det gäller hÅllbar utveckling. I Moçambique kommer tre val att förrättas under År 2009: president-, parlament- och provinsval. Mäenpää tog upp mÅngpartisystemets befästande och ansÅg det av största vikt att man tryggar verksamhetsmöjligheter sÅ väl för oppositionspartier som för medborgarorganisationer.

I samarbetsförhandlingarna mellan Moçambique och Finland deltog förutom Mäenpää och ambassadör Kari Alanko utrikesministeriets tjänstemän frÅn Helsingfors och ambassaden. Den utvecklingspolitiska kommissionens generalsekreterare Juha Vuorenkoski deltog ocksÅ. Moçambiques delegation leddes av Fernanda Lichale, chef för Europa- och Amerikaavdelningen. De andra delegaterna frÅn Moçambique var tjänstemän frÅn olika sektorministerier. 

Finlands förhandlingsgrund bereddes vid intressegruppsmöten i februari där man lyssnade till det finska medborgarsamhället och organisationerna hade möjlighet att kommentera förhandlingsagendan.

Lotta Valtonen, Maputo