Mosambikin hakkereilta apua luonnonkatastrofeihin

Toista kertaa Mosambikissa järjestetyssä hakkerointimaratonissa etsittiin innovatiivisia keinoja välittää tietoa esimerkiksi luonnonkatastrofitilanteissa. Suomi toimi tapahtuman suurimpana rahoittajana

Hakkerointimaraton Maputossa. Kuva: Mosambikin tiede- ja teknologiaministeriö.

Hackathoniin osallistui aktiivisesti 32 osanottajaa, joista 5 oli naisia. Suurin osa osallistujista oli tietotekniikan tai liiketalouden opiskelijoita. Kuva: Mosambikin tiede- ja teknologiaministeriö.

Maputossa kokoontui Mosambikin oloissa harvinaislaatuinen ryhmä: kymmenittäin parikymppisiä nörttejä, joilla useimmilla oli mukanaan kannettavia tietokoneita, älypuhelimia ja tabletteja.

Alkamassa oli toinen Mosambikissa järjestetty Hackathon-tapahtuma. Suomi toimi hakkerointimaratonin suurimpana rahoittajana Suomen ja Mosambikin välisen tiede- ja teknologiahankkeen STIFIMOn kautta.

Tapahtuman avulla etsittiin uusia, innovatiivisia keinoja tiedonvälitykseen esimerkiksi katastrofitilanteissa.

”Kaikki äärimmäiset luonnonilmiöt kuten tulvat, syklonit, epidemiat ja kuivuuskaudet ovat ilmastonmuutoksen takia selkeästi lisääntyneet Mosambikissa”, totesi Mosambikin luonnonkatastrofien hallintainstituutin INGC:n edustaja Bonifacio Antonio.

Esimerkiksi alkuvuodesta Mosambik kärsi poikkeuksellisen rankoista tulvista, joiden seurauksena lähes 200 000 ihmistä jäi ilman kotia.

Antonion mukaan nykyisten viestintäkeinojen avulla tieto kulkee liian hitaasti katastrofin uhatessa, vaikka käytössä on kaikki välineet viidakkorummuista Mosambikin oloissa usein epäluotettavaan internetiin.

Reaaliaikaista tietoa vedenpinnan korkeudesta

Kolmen päivän ajan osallistujajoukko harjoitteli Pretoriasta palkatun kokeneen IT-asiantuntijan Aubrey Malabien kanssa Android-sovellusten ohjelmointia sekä kehitteli ryhmissä omia ideoitaan sovelluksiksi.

Välillä harjoiteltiin ideoiden esittelemistä tuomaristolle. Osanottajat saivat myös oppia liiketoimintamalleista.

Joukkoa innoittivat osaltaan myös rahapalkinnot, jotka odottivat parhaiden sovellusten kehittäjiä.

Noin 2 000 euron pääpalkinnon saanut voittajatiimi kehitti sovelluksen, jolla Zambesi-joen yläjuoksuun asetetut anturit lähettävät reaaliaikaista tietoa veden pinnan korkeudesta INGC:lle.

Nykyisin vastaava työ suoritetaan manuaalisesti, ja tieto kulkee hitaasti. Sovellus parantanee myös tietojen luotettavuutta.

Hakkerointimaraton Maputossa. Kuva: Mosambikin tiede- ja teknologiaministeriö. Voittajatiimiin kuuluvat Leontina Malaze, Dario Mungoi, Gulamo Saquina Usmane, Marcel Saraiva ja Edson Vuma saivat rahapalkinnon lisäksi työsopimuksen INGC:n kanssa sovelluksensa pilottivaiheen käynnistämiseksi. Kuva: Mosambikin tiede- ja teknologiaministeriö.

”Innostus on suurta ja lahjakkaita ihmisiä on paljon, mutta Mosambikista puuttuu tietotaitoa yritysten perustamiseksi. Yksi olennainen osa STIFIMO-ohjelmaa on yritysten perustamiseen tarvittavien taitojen ja liiketoimintakulttuurin kehittäminen”, STIFIMOssa neuvonantajana toimiva Teemu Seppälä toteaa.

Hackathon-tapahtuma sai runsaasti huomiota mosambikilaisissa viestimissä sekä kansainvälisissä verkkojulkaisuissa.

Juhana Lehtinen

Kirjoittaja työskentelee ohjelma-avustajana Suomen suurlähetystössä Maputossa.

tietoyhteiskunta