Finland främjar tillgodoseendet av kvinnors rättigheter i Myanmar

Finland stödjer FN:s befolkningsfond UNFPA:s projekt Women and Girls First i konfliktområdena i Myanmar. Projektet handlar om kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter samt förebyggande av våld mot kvinnor.

UNFPA:s projekt Women and Girls First genomförs i sex delstater i Myanmar: Rakhine, Kachin och Shan och i de små delstaterna Kayin, Kayah och Mon i söder. I juni fick företrädare för biståndsgivarländer se hur projektet drivs i Rakhine som inom ett år drivit över 700 000 rohingyaflyktingar på flykt till Bangladesh.

Representanten för FN:s befolkningsfond Kaori Ishikawa visar rummet för akuta förlossningar på rådgivningen i Rakhines huvudstad Sittwe. Gisela Blomenthal, utvecklingspolitisk rådgivare, var med på biståndsgivarländernas resa till Rakhine.   Bild: Eeva Lehtinen/UM

​Rakhine - en fattig delstat som präglas av spänningar mellan etniska grupper

I Rakhine bor 3,2 miljoner människor som kommer från flera etniska grupper. Den största gruppen är buddhistiska rakhiner. Tre av tio är muslimer som ytterligare kan indelas i två muslimska grupper: kaman och icke kaman. Myanmar erkänner kamanmuslimer som myanmariska medborgare, men icke kamanmuslimer, det vill säga rohingyer, betraktar landet som illegala migranter. 

År 2012 fastställde Myanmars regering reserestriktioner för muslimerna i Rakhine efter att de etniska spänningarna hade lett till konflikter mellan rakhiner och muslimer. Händelserna efter augusti i fjol ledde till att rohingyer flydde till Bangladesh.

Rakhine är en av landets mest underutvecklade regioner. Det uppskattas att 78 procent av befolkningen lever i fattigdom, landets medeltal är 38 procent.

Mödrahälsan är dålig i regionen som pinas av fattigdom och konflikter. Av alla delstater använder kvinnorna i Rakhine färst hälsotjänster under graviditeten. Färre än en av fem kvinnor föder på en hälsocentral eller på sjukhus.

Affischen på rådgivningen visar när man ska söka vård för babyn. Bild: Eeva Lehtinen/UM

 Hälsostationerna har inte tillräckligt med mediciner: bara en tredjedel av stationerna har mediciner som är livsviktiga för mödrahälsan. Olaglig abort är den tredje vanligaste orsaken till mödradödlighet.

I Rakhine förekommer mest våld i parrelationer och näst mest fysiskt och sexuellt våld jämfört med landets övriga delar. Kännedom om ämnet och särskilt kvinnornas kännedom om sina rättigheter är dålig.

Avsaknaden av lagstiftning som gäller våld mot kvinnor vållar problem. Läget försvåras också av tolkningen av den gällande lagstiftningen som innebär att vårdpersonalen måste anmäla till polisen om våldtäktsoffer söker vård.

Verksamheten är avsedd för alla grupper

Verksamhetsförutsättningarna för utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd i Rakhine är dåliga, sämre än för ett konfliktområde i allmänhet.Det arbete som UNFPA:s projekt Women and Girls First gör för kvinnors och flickors väl är oerhört viktigt i de utmanande förhållandena i Rakhinestaten.

Projektet stödjer rådgivningar och vårdteam som färdas i bil från by till by. Alla byar, med såväl muslimer som rakhiner, får stöd.

På de kvinnocenter som får projektstöd ges information om reproduktiv hälsa, våld mot kvinnor och individens rättigheter. Avsikten är att kvinnocentren ska vara trygga områden. På centren får kvinnor lyssna på infoinslag, läsa böcker och lära sig sy. Smink- och frisyrkurser ger kvinnor och flickor en bra anledning att komma till centret där de kan få kamratstöd.

I verksamheten beaktas också män och pojkar som är välkomna till separata diskussionsmöten där de informeras om familjeplanering, barns rättigheter och mäns roll i att förebygga våld mot kvinnor.

Många grupper är rädda för andra etniska grupper eftersom de saknar växelverkan.  Attityderna är ofta starkt färgade av rykten och fördomar. På vissa kvinnocenter har man lyckats få både rakhiner och muslimer att besöka centren samtidigt. Intresset för familjeplanering, trygghet under graviditet och förlossning och tillgodoseendet av kvinnors rättigheter är frågor som förenar dessa kvinnor.

Finland finansierar FN:s befolkningsfonds projekt Women and Girls First med 3,65 miljoner euro under åren 2016-2018. Projektet finansieras också av Italien, Sverige och Australien samt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp OCHA. För projektet används såväl utvecklingssamarbetspengar som humanitärt bistånd.

Eeva Lehtinen

Skribenten besökte Rakhine i början av juni för att bekanta sig med UNFPA:s projekt Women and Girls First som får monetär hjälp av Finland. Hon arbetar som inspektör inom utvecklingssamarbetet vid utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien.