Tillväxtlandet Myanmar vill locka in utländska företag och investrerare

Den snabba utvecklingen i Myanmar öppnar många nya möjligheter för affärsverksamhet. Sydostasiens tillväxtekonomier siktar på att höja sin profil såväl i det internationella samfundets som i företagens ögon. Det har inletts flera ambitiösa projekt för att lyfta landets största stad Yangon bland de moderna internationella metropolerna.

Den nyligen utkomna utvecklingsplanen för Yangon innehåller en bred rad målsättningar som gäller stadsutveckling, trafikarrangemang och handelskontakter. Den politiska ledningen inom området är särskilt intresserad av att skapa nya kontakter med utländska investerare.

 Flera stora byggnadsprojekt planeras i Yangon. Bild: Joonas Lehtipuu/UM

Finpros tillväxtprogram Myanmar Growth Market och de övriga Team Finland-aktörerna följer på nära håll vilka möjligheter denna utveckling öppnar för finska företag. Utvecklingen förväntas öppna nya möjligheter på flera olika sektorer, bl.a. inom stadsplanerings- och byggbranschen, logistikområdet samt energi- och miljösektorn.

Inom de ovan nämnda sektorerna finns flera intressanta planer som gäller bl.a. byggande av en tredje flygplats i Yangon och en ny djuphamn för större handelsfartyg samt inrättande av ekonomiska frizoner, av vilka en av de mest betydande enligt planerna ska ligga vid den nya djuphamnen.

Djuphamnen och den eventuella nya flygplatsen ska med utnyttjande av Myanmars lägliga geografiska belägenhet förenas till "ekonomiska kanaler" som leder till centrala marknadsområden, såsom den kinesiska och indiska marknaden.

Om detta lyckas kan staten i bästa fall bli en betydande knutpunkt för internationell handel.

Yangon vill också modernisera sina nuvarande affärscentrum, och bygga upp en helt ny stad, New City, strax intill Yangon.

Gynnsamma reformer

Trots att det är fråga om preliminära planer vill Myanmars ledning uppenbart fånga utländska företags och investerares uppmärksamhet. Det nationella lagstiftningsarbetet strävar för sin del efter att främja en tydlig och fungerande affärsmiljö.

I detta syfte har man bland annat stiftat en ny investeringslag och man håller också på att uppdatera den nationella bolagslagstiftningen. Det är också skäl att påpeka att Europeiska unionen som bäst håller på att förhandla om ett investeringsskyddsavtal med Myanmar.

Takten av reformen av banksektorn, som hittills framskridigt långsamt, ser ut att öka, och åtgärderna för att ingripa i korruption har intensifierats.  Dessa projekt är i linje med regeringens strävan efter att underlätta utländska investeringar.

Det kan också nämnas att Förenta staterna har fattat beslut om att upphäva de sista handelsrestriktionerna som ställts på Myanmar.

Alla dessa parametrar tyder på att Myanmar inom de närmaste åren kommer att erbjuda flera intressanta affärsmöjligheter inom många olika branscher.

Jarmo Kuuttila

Skribenten är chefen för Finlands förbindelsekontor i Yangon.

handel