Nyheter om coronaläget i Nordmakedonien

Nordmakedonien har hävt sina coronarelaterade inreserestriktioner den 26 juni 2020. Regeringen beslöt också att öppna flygplatser i Skopje och Ohrid den 1 juli 2020. Det är obligatoriskt att täcka mun och näsa med munskydd eller en duk i allmänna inomhusutrymmen, likaså utomhus om man inte kan hålla två meters avstånd till andra människor. De utländska medborgare som har tillstånd att vistas i Nordmakedonien (visum, uppehållstillstånd, ankomststämpel i passet) men vilkas tillstånd har gått ut/går ut under nödtillståndet är enligt regeringens tillkännagivande berättigade att vistas i landet ända tills 31.8.2020.

Nordmakedonien har hävt sina coronarelaterade inreserestriktioner den 26 juni 2020. Det krävs ingen coronatest, karantän eller inresetillstånd av anländande. Regeringen beslöt också att öppna flygplatser i Skopje och Ohrid den 1 juli 2020.

Nordmakedonien hävde sitt coronarelaterade utegångsförbud den 27 maj 2020, och det rådde nationellt nödläge i landet från den 18 mars till den 14 juni och från den 15 juni till den 22 juni 2020. Antalet nya coronavirusfall är fortvarande på en hög nivå, och det är obligatoriskt att ha munskydd eller en duk som andningsskydd i offentliga inomhusutrymmen (till exempel i affärer, banker, postkontor), i kollektivtrafiken samt utomhus om det inte går att hålla två meters avstånd till andra människor. Livsmedelsbutiker, apotek, caféer, restauranger och shoppingcenter är öppna med hygien- och skyddsrestriktioner. Sammankomster med fler än två personer är förbjudna men det berör inte föräldrar och deras barn yngre än fjorton år.

Den 18 maj meddelade Nordmakedoniens regering att utländska medborgare som har tillstånd att vistas i Nordmakedonien (visum, uppehållstillstånd, ankomststämpel i passet), men vilkas tillstånd har gått ut/går ut under nödtillståndet, är berättigade att vistas i landet ända till 31.8.2020. Också de utlänningar som vistas i landet tillfälligt utan visum har rätt att stanna tills 31 augusti 2020.

En app har tagits i bruk med vars hjälp man försöker bromsa upp covid-19-spridningen. Det är frivilligt att ladda ner appen och det har hittills gjorts av 55 000 personer.

Nordmakedoniska regeringens webbplats: https://vlada.mk/?ln=en-gb

Skopjes internationella flygplats officiella webbplats: http://skp.airports.com.mk/(Länk till en annan webbplats.)

Coronainfo för turister på engelska: http://iph.mk/wp-content/uploads/2020/02/Corona-virus_preporaki-za-patnici_ENG.pdf

Finlands ambassad i Belgrad betjänar inte kunder för närvarande. Man kan kontakta ambassaden per e-post: [email protected] eller ringa +381 6335 2079 under tjänstetid.

I nödfall efter tjänstetid kan utrikesministeriets jour hjälpa, tfn +358 9 1605 5555.

Ambassaden rekommenderar alla som reser till eller redan befinner sig i landet att göra reseanmälan.