Den kringresande jämställdhetsambassadören har slagit sig ned i S:t Petersburg

”Kvinnors och flickors reproduktiva och sexuella rättigheter och hälsa är grunden. Utan dem i skick lyckas inget annat”, säger Anne Lammila.

Arbetet som jämställdhetsambassadör öppnade för Anne Lammila ett brett perspektiv på det finska samhället. Foto: Marja-Leena Kultanen

En konferens. Det är det något överraskande svaret när jag frågar den tidigare jämställdhetsambassadören och Finlands nya generalkonsul i S:t Petersburg Anne Lammila om den mest minnesvärda händelsen under hennes karriär. Möten och konferensen är en del av den statliga tjänstemannens ibland långrandiga vardag, men vissa sticker ut.

Det var de 6 000 deltagarna, de omsorgsfullt utvalda talarna och de karismatiska ledarna för organisationen Women Deliver, konferensens arrangör, som skapade en så inspirerade atmosfär för många år sedan i Köpenhamn. Konferensen handlade om att förbättra kvinnors och flickors ställning.

”Inte en enda tråkig föreläsning, inte en”, minns Lammila. Deltagarna i paneldebatten kom inte lätt undan, inga förberedda inlägg, inget läsande från papper.

”Kvinnors och flickors reproduktiva och sexuella rättigheter och hälsa är grunden. Utan dem i skick lyckas inget annat. Flickor måste kunna gå i skola, kvinnor måste få gå på jobb utan att vara rädda för att bli våldtagna, de måste slippa föda barn efter barn utan förutsättningar att ta hand om dem”, understryker Lammila.

Köpenhamnkonferensen gjorde det klart för Lammila, en gång för alla, att Finland måste fortsätta satsa på jämställdhet. Det är grunden för att kvinnor ska kunna delta i det samhälleliga och ekonomiska beslutsfattandet.

Internationella förebilder

Lammila kan utan att tveka nämna en förebild bland sina internationella kolleger: Australiens förra ambassadör för kvinnor och flickor Natasha Stott Despoja. Den tidigare politikern är enligt Lammila en strålande talare som alltid är redo att ta tillfället i akt.

Lammila har också hunnit hålla ett och annat tal om jämställdhet runt om i världen: i Kina om ensamförsörjande kvinnors ställning, i Ryssland om kvinnor med funktionsnedsättning och kvinnliga företagare, i Wien om förebyggande av extremism genom jämställdhet, i Vitryssland om pappors ställning och på många andra ställen.

Arbetet som jämställdhetsambassadör har öppnat ett brett perspektiv på det finländska samhället. Det har Lammila nytta av i sitt nya uppdrag som generalkonsul i S:t Petersburg.

”Jag förstår varför i är två olika länder och varför det är viktigt att minnas det. Jag för fram jämställdhet när vi diskuterar hur samhällen utvecklas. Där det inte finns jämställdhet finns det inte heller ekonomisk framgång”, säger Lammila.

Hon gläder sig över att jämställdheten har fått en synlig plats i programmet under Finlands 100-årsjubileum.

Att berätta om jämställdhet för journalister på besök i Finland var särskilt roligt. De har inflytande och kan förmedla stämningar till sina läsare och tittare, säger Anne Lammila, på bilden med en grupp asiatiska journalister. Foto: Hanna Õunap

Verksamhetsplan för jämställdhet behövs

Lammila anser att det är viktigt att Finland gör upp en övergripande verksamhetsplan om vad vi ska göra för jämställdhet, kvinnors och flickors rättigheter och likabehandling.

Sverige är enligt Lammila en bra förebild. Där är jämställdhet systematiskt integrerat i all verksamhet. Ett grundligt bakgrundsarbete med enkäter och analys av resultaten bidrog till utformningen av den svenska regeringens mål, som i sin tur styr planeringen av verksamheten och ekonomin. Den högsta statsledningen, börjandes med statsministern, har förbundit sig till målen.

I Finland lyfts jämställdhet fram genom kampanjen 100 jämställdhetsgärningar under jubileumsåret. Kampanjen startades av Kvinnoorganisationernas centralförbund och delegationen för jämställdehetsärenden. Utrikesministeriet var det första ministeriet som anslöt sig till kampanjen och Lammila hoppas att det inte ska förbli det sista.

”Fastän här görs fina gärningar för jämställdheten tror jag att det här bara är ett uppvaknande. Många människor har för första gången stannat upp och funderat”, tror Lammila.

Det ingick i jämställdhetsambassadörens arbete att engagera ministrarna i jämställdhetsarbetet. Det tycker Lammila att har gått bra.

”Utrikesminister Timo Soini är White Ribbon-ambassadör för Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE och deltar i arbetet för att bekämpa våld mot kvinnor. Det är viktigt. Också det att han regelbundet träffar kvinnoorganisationer”, säger Lammila. Även utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen arbetar för jämställdhet, både i utvecklingspolitiken och i Team Finland-verksamheten. Det ska inte förekomma delegationer eller paneler som består av enbart män eller enbart kvinnor.

Finlands smärtpunkter

Våldet mot kvinnor är enligt Lammila Finlands skamfläck. För att åtgärda problemen kunde man till exempel se till Spanien där man tog tag i saken på allvar och våldet faktiskt har minskat. I Finland dör varje år 20–26 kvinnor av våld medan motsvarande siffra i Spanien med 46 miljoner invånare är 45.

”Där har det drivits en enorm kampanj där den högsta statsledningen deltog. Det finns inte längre en acceptans för att kvinnor misshandlas.”

En annan smärtpunkt är behandlingen av transsexuella. Kravet på sterilisering eller infertilitet som förutsättning för erkännande av transsexuella personers kön leder till påtvingad hormonbehandling som kränker deras mänskliga rättigheter.

Ett annat centralt problem med tanke på jämställdheten är fördelningen av familjeledigheten. Arbetslivets inrotade indelning i yrken för kvinnor och män gör att lönegapet är stort i Finland. Men Lammila tror att förändringens vindar blåser.

Attitydforstran påbörjar redan i dagis och jämställdhetsfrågor har idag en plats i lärarutbildningen och i skolornas läroplaner. Också under militärtjänstgöringen behandlas jämställdhet och våld mot kvinnor, hur det kan förebyggas och stoppas, berättar Lammila.