YK korruption vastaisen yleissopimuksen kokouksessa kansalaisjärjestöjen osallistuminen vaikeimpia kysymyksiä

YK:n korruption vastaisen yleissopimuksen viides osapuolikokous pidettiin Panamassa 25.–29.11.2013. Kokouksessa oli yli 1500 osallistujaa, mikä teki siitä tähän mennessä suurimman osapuolikokouksen. Suomesta kokoukseen osallistui delegaation oikeusministeriön johdolla, mukaan lukien Wienin edustuston ja sisäministeriön edustajat.

UNCAC, Panamassa Kansalaisjärjestöt vaativat osallistumismahdollisuutta. Kuva: UNCAC Coalition

Osapuolikokous voi kahden vuoden välein tehdä päätöksiä yleissopimuksen täytäntöönpanon vahvistamiseksi. Tänä vuonna keskityttiin korruptiolla menetettyjen varojen takaisinsaantiin valtioiden välillä, ennaltaehkäisyyn, nuorten asemaan ja kriminalisointiin. Keskustelussa korostui korruption vaikutus kehitykseen. Korruptio ruokkii kansainvälistä rikollisuutta ja huumekauppaa. Maailmanpankin arvioiden mukaan kehitysmaat menettävät vuosittain 20-40 miljardia USD korruption johdosta.

Suomi keskittyi kokouksessa epävirallisissa ja avoimissa neuvotteluissa erityisesti kansalaisjärjestöjen aseman tukemiseen. Tällä hetkellä kansalaisjärjestöt eivät voi osallistua osapuolikokouksen alaisiin työryhmiin, mikä on Suomen ja EU:n mielestä puute. Kansalaisjärjestöjen rooli maatason työssä on paremmin tunnustettu, mutta tärkeiden kumppanien tehokas osallistuminen on tarpeen myös kansainvälisissä asiantuntijaelimissä. Ympäri maailmaa saatiin laaja tuki asiasta keskustelemiseksi kahden vuoden päästä Venäjällä pidettävässä osapuolikokouksessa. Tätä vastusti kuitenkin pieni ja äänekäs ryhmä jäsenmaita, jotka tässä vaiheessa estivät etenemisen. Oli silti hyvin positiivista kuulla yleisesti voimakas tuki kansalaisjärjestöjen roolille korruption vastaisessa työssä. Venäjän kokouksen alustava agenda jäi auki, keskustelua jatketaan.

Suomen puheet:
2013 11 28 Finland statement (avautuu uuteen ikkunaan)
2013 11 27 Statement by Finland agenda item 4 Prevention (avautuu uuteen ikkunaan)