Vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon voittajaehdokkaiden haku alkoi

Tekniikan Akatemia TAF on avannut vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon nimeämiskauden, joka jatkuu 31.7.2015 asti. Ehdokkaita palkinnon saajiksi voivat esittää yliopistot, tutkimuslaitokset ja muut akateemiset toimijat sekä yritykset maailmanlaajuisesti. Palkinto on avoin kaikille teknologian aloille ja kaikkien maiden kansalaisille, ja palkinnon saajaksi voi esittää joko yksittäistä tutkijaa tai tutkijaryhmää. Voittaja julkistetaan huhtikuussa 2016.

Palkinnon aikaisemmat voittajat ovat alojensa johtavia tutkijoita, jotka ovat tyypillisesti uransa aktiivivaiheessa. Palkinto myönnetään teknologiainnovaatiolle, joka auttaa ratkaisemaan ihmiskunnan tulevia haasteita ja tukee kestävää kasvua. Palkittavalla innovaatiolla on oltava näyttöä käytännön sovelluksista ja sen tulee saada aikaan uutta tutkimusta. "Palkinto on tuonut kansainvälistä näkyvyyttä ja tiedeyhteisön huomiota tällaisille innovaatioille ja on siten tukenut uusien ratkaisujen kehittämistä ihmiskunnan suuriin haasteisiin”, sanoo Tekniikan Akatemian toimitusjohtaja, TkT Juha Ylä-Jääski.

Tekniikan Akatemian yhteistyökumppaneina Millennium-teknologiapalkintoon liittyvässä työssä on mukana johtavia suomalaisyrityksiä sekä valtiollisia ja akateemisia toimijoita. Muun muassa Suomen johtava tekninen yliopisto Aalto-yliopisto on Tekniikan Akatemian strateginen kumppani. Yliopiston rehtorin, professori Tuula Teerin mukaan Millennium-teknologiapalkinnolla ja Aalto-yliopistolla on hyvin samansuuntaiset tavoitteet teknologian edistämisessä.

Nimeämisiä arvioitaessa keskeisenä kriteerinä on, että innovaatio on osoittanut hyödyttävänsä suurta osaa ihmiskunnasta ja edistävänsä kestävää kasvua. Millennium-palkinnon nimeämiset seuloo ja arvioi johtavista tutkijoista muodostettu kansainvälinen palkintolautakunta, jonka jäsenet edustavat eri tieteenaloja ja maantieteellisiä alueita. Tekniikan Akatemia valitsee tämän jälkeen voittajan lautakunnan ehdotusten perusteella.

Nimeämisaineiston tulee olla englanniksi ja se tulee toimittaa Tekniikan Akatemiaan 31.7.2015 mennessä osoitteessa www.millenniumprize.fi/cfn(Linkki toiselle web-sivustolle.). Osoitteesta löytyvät myös nimeämiskriteerit ja -asiakirjat.

Nimeämisiin liittyvät yksityiskohtaiset ohjeet ja kysymykset: [email protected]

tietoyhteiskunta