Uusi viisumijärjestelmä käyttöön – varaa hakemuksen jättämiseen aikaa

Suomi aloittaa muiden Schengen-maiden tavoin sormenjälkien keräämisen viisumiasiakkailta Keski- ja Kaakkois-Aasian edustustoissa 14. marraskuuta 2013 alkaen. Viisumihakemuksen jättämiseen tulee tuolloin varata hieman aiempaa enemmän aikaa.

Sormenjälkitunnisteiden kerääminen liittyy Schengen-maiden yhteisen viisumitietojärjestelmän, VIS:in (Visa Information System) käyttöönottoon. Tietojärjestelmä sisältää jatkossa kaikkien Schengen-viisuminhakijoiden viisumihakemustietoja ja biometriset tunnisteet (kasvokuva ja sormenjäljet). Sormenjäljet otetaan kaikilta hakijoilta. Poikkeuksia ovat alle 12-vuotiaat lapset, henkilöt, joilta sormenjälkien ottaminen on fyysisesti mahdotonta, ja virallisten valtuuskuntien jäsenet.

Kun uutta järjestelmää otetaan käyttöön, hakemusten jättö ei välttämättä onnistu kaikkina päivinä tilarajoitusten tai tietoliikennekatkojen vuoksi. Viisumihakemus kannattaa aina jättää hyvissä ajoin.

VIS-järjestelmän käyttöönotto on toteutettu maantieteellisesti vaiheittain alkaen Pohjois-Afrikan edustustoista syksyllä 2011. Tämän jälkeen VIS on otettu käyttöön koko Afrikassa, Lähi-idässä, Persianlahden maissa ja Etelä-Amerikassa. Nyt vuorossa ovat Suomen suurlähetystöt Keski- ja Kaakkois-Aasiassa: Jakartassa, Kuala Lumpurissa, Singaporessa, Bangkokissa ja Hanoissa. Järjestelmä on käytössä maailmanlaajuisesti lähivuosina.

VIS-järjestelmän käytöllä suojataan viisumiasiakkaita identiteettivarkauksilta. Toisaalta parannetaan EU:n sisäistä turvallisuutta ja torjutaan tehokkaammin laitonta maahantuloa. Samalla helpotetaan rajanylitystä ja tuetaan yhteisen Schengen-politiikan kehittämistä. VIS-tietoja voidaan myöhemmin käyttää myös terrorismirikosten ja muiden vakavien rikosten torjuntaan ja tutkimiseen.

VIS-järjestelmän käyttöönotto ja sormenjälkien sekä viisumitietojen tallentaminen VIS-tietokantaan perustuvat EU-asetuksiin. Päätös järjestelmän perustamisesta tehtiin EU:ssa vuonna 2004, ja Euroopan unionin komission ilmoitus VIS-järjestelmän käyttöönotosta julkaistiin 27. syyskuuta 2011.