Urkutaiteilija Tuomas Pyrhönen avaa Meksikon kansainvälisen urkufestivaalin konsertoimalla Guadalupen Basilikassa

Urkutaiteilija Tuomas Pyrhönen on saapunut Meksikoon avaamaan Ciudad de Méxicon kansainvälisen urkufestivaalin, ”V Festival Internacional de Órgano de la Ciudad de México”. Pyrhösen avajaiskonsertti järjestetään keskiviikkona 13.9. maan arvokkaimmassa temppelissä, Guadalupen Basilikan vanhassa kirkossa.  Lisäksi Pyrhönen konsertoi Jaliscon osavaltiossa Guadalajaran Santa Teresa -kirkossa torstaina 14.9.

Tuomas Pyrhönen (s. 1969) on koulutukseltaan musiikin tohtori. Opintonsa hän on suorittanut Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolla ja Stuttgartin valtiollisessa musiikin ja esittävien taiteiden korkeakoulussa. Lisäksi hän on opiskellut urkuimprovisaatiota Tukholmassa ja täydentänyt opintojaan myös Alankomaissa, Italiassa ja Isossa–Britanniassa.

Ensikonserttinsa hän soitti Helsingin Kallion kirkossa joulukuussa 1998. Tämän jälkeen hän on konsertoinut laajasti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Konserttimatkoja on kertynyt yli kahteenkymmeneen maahan eri puolille maailmaan ja tämä matka on ensimmäinen kerta Meksikossa.   Urut

Pyrhöstä pidetään Suomen johtavana uuden urkumusiikin tulkitsijana. Hän on kantaesittänyt useita teoksia sekä nauhoittanut Suomen Yleisradiolle lukuisia kertoja. Helmikuusta 2002 lähtien Tuomas Pyrhönen on toiminut Joensuun seurakunnan ylimmän asteen kirkkomuusikon virassa. Hän on toiminut myös urkujensoiton opettajana Lappeenrannan musiikkiopistossa sekä sanomalehtien musiikkikriitikkona.

Konsertit:
Keskiviikko 13.9. Antigua Basílica de Guadalupe, klo 19:00, vapaa pääsy
Torstai 14.9. Iglesia de Santa Teresa, Guadalajara, klo 20, vapaa pääsy

 



kulttuuri