Suurlähettiläs Roy Erikssonin tervehdys

Siirryin tänne Meksikoon syyskuun alussa ulkoministeriöstä, jossa toimin neljä vuotta Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikönpäällikkönä. Olen todella iloinen nimityksestäni, sillä Meksiko oli toivelistani kärkipaikalla. Mukanani tänne Méxicoon muuttivat vaimoni Victoria ja poikani Mark sekä Australian-terrieri Jaxon. Olemme kaikki innoissamme tästä uudesta maasta ja odotamme kovasti tutustumista paremmin Meksikon eri alueisiin.

Suurlähettiläskaudellani pääpaino tulee olemaan kaupallis-taloudellisten suhteiden edistämisessä.  Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Suomen talous saadaan nousuun panostamalla voimakkaammin vientiin ja hän painotti tätä myös minulle, kun tapasin hänet ennen Meksikoon siirtymistä. Minulla on hyvät mahdollisuudet kaupallisten suhteiden edistämiseen, sillä suurlähetystössä ja Finpron toimistolla on osaavia ja energisiä henkilöitä tekemässä töitä tämän eteen. Minulla on tämän lisäksi erinomainen vastinpari Helsingissä, jossa Meksikon suurlähettiläänä toimiva Norma Pensado on osoittautunut erinomaiseksi yhteistyökumppaniksi.

Sain hyvän sisäänajon uuteen tehtävääni, kun valmistelin ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan maaliskuista vierailua Meksikoon yritysvaltuuskunnan kanssa. Tapasin tuolla matkalla monia vaikuttajia ja sain hyviä kontakteja. Kauteni Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikönpäällikkönä kruunasi kuitenkin tasavallan presidentti Sauli Niinistön valtiovierailu toukokuussa. Minulla oli kunnia osallistua presidentti Niinistön ja Meksikon presidentti Enrique Peña Nieton kahdenväliseen tapaamiseen ja toiveenani on saada Peña Nieto vastavierailulle Suomeen.

Meksiko on kulttuurisesti erittäin rikas maa ja sillä on maineikas historia sekä erinomainen ruokakulttuuri. Odotan innolla tutustumista syvemmin tähän mielenkiintoiseen maahan ja sen ihmisiin. Teen parhaani myös siinä, että Meksikon kuva Suomessa olisi monipuolisempi kuin se nyt esiintyy mediassa.

Toimin suurlähettiläänä Meksikon lisäksi myös yhdeksässä muussa maassa – seitsemässä Keski-Amerikan maassa, Haitissa ja Kuubassa. Tämä on melkoinen haaste, mutta hyvällä suurlähetystön tiimityöllä voimme hoitaa myös nämä velvollisuudet.

Toivon, että tapaisin suomalaissiirtokuntaa, jolla on kokemusta tästä hienosta maasta paljon enemmän kuin minulla ja perheelläni. Tänä vuonna ei säästösyistä järjestetä itsenäisyyspäivän vastaanottoa, mutta suurlähetystö isännöi perinteisen siirtokunnan joulutapahtuman 13.12., johon toivon mahdollisimman monen osallistuvan perheineen.