Suurlähettiläs Ilkka Heiskasen jäähyväiskirje

Viiden rikkaan vuoden jälkeen on aika jättää jäähyväiset Meksikolle ja Karibialle. Ei ole helppo hyvästellä maata, jonka kulttuuri, luonto ja asukkaat ovat niin fantastisia. Ei ole helppo hyvästellä teitä, Meksikon suomalaisyhteisöä. Suurlähettiläs Heiskanen

Anne ja minä olemme kokeneet paljon täällä. Olemme matkustaneet pohjoisesta etelään, Tijuanasta Chiapasiin, lännestä itään, Tyyneltä mereltä Karibialle, olemme liikkuneet vuorilla, viidakossa ja autiomaassa. Kaikkialla meidät on vastaanotettu avoimin sylin.

Viimeiset viisi vuotta ovat olleet työntäyteisiä.  Meksikon ja Suomen väliset suhteet ovat ongelmattomat, ja suuresta maantieteellisestä välimatkasta huolimatta olemme onnistuneet vahvistamaan maiden välisiä siteitä ja löytämään hedelmällisiä yhteistyöaloja. Monenkeskisillä foorumeilla maat ovat onnistuneet löytämään yhteisiä kantoja, joiden perustana ovat jaetut arvot ja molempien osapuolten halu vahvistaa monenkeskistä yhteistyötä. Hyvinä esimerkkeinä voi mainita esimerkiksi yhteistyön siviilikriisinhallinnan, ydinaseriisunnan, pienaseiden ja ihmisoikeuksien aloilla. Meksiko on globalisaationhallintaan ja demokratian vahvistamiseen keskittyvän Helsinki-prosessin ystävämaa, ja on työskennellyt aktiivisesti myös mm. maahanmuuttokysymysten parissa.

Maiden välillä käydään säännöllisesti poliittisia konsultaatioita, ja tänä vuonna on suomalaisen alivaltiosihteerin vuoro matkustaa konsultaatiokierrokselle Meksikoon.

Suomen ja Meksikon välisessä metsäalan yhteistyössä yhdistyvät taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen hallintaan liittyvät näkökohdat. Parhaillaan työn alla on Meksikon vesikomission (Comisión Nacional del Agua, CONAGUA) pääjohtajan Suomen-vierailun järjestäminen. Hiljattain esitimme vierailukutsun myös maan metsäkomission (Comisión Nacional Forestal) pääjohtajalle.

Maiden välisten taloussuhteiden kehitys jatkuu suotuisana. Sekä suomalaiset investoinnit että Suomen vienti Meksikoon ovat kasvussa. Myös Meksikon vienti Suomeen on moninkertaistunut, suurelta osin johtuen Nokian Meksikon-tehtailla tuotettujen matkapuhelinten viennistä Suomeen. Tämä jos mikä on globalisaatiota!

Nämä vuodet ovat olleet tapahtumarikkaita. Viimeaikaisista tapahtumista mainittakoon Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle osuneet Meksikon presidentinvaalit ja niitä seuranneet protestit. Unionin puheenjohtajan ominaisuudessa meidän tehtävänämme oli koordinoida EU:n yhteistä kantaa tapahtumiin ja pitää jäsenmaiden hallitukset ajan tasalla tapahtumien etenemisestä. Olen sittemmin seurannut tyytyväisenä, miten maan presidentti on onnistunut tarttumaan ohjaksiin ja suuntaamaan maan kehitystä eteenpäin.

Kulttuurialan yhteistyö on muodostanut oman tärkeän osansa suurlähetystön tehtäväkenttää, ja olen henkilökohtaisesti kokenut sen erittäin antoisaksi.

Haluan kiittää teitä kaikkia lämpimästi yhteistyöstä ja siitä, että osaltanne olette tehneet Meksikon-ajastani unohtumattoman.

Paljon kiitoksia ja jälleennäkemisiin!

Ilkka Heiskanen
suurlähettiläs