Suurlähettiläs Anne Lammilan jäähyväiskirje

Neljä vuotta on kulunut siitä, kun aloitin työni Suomen Méxicon-suurlähettiläänä. Nyt on aikaa jättää hyvästit ja palata Suomeen.

Meksiko on ollut unelmapaikka minulle ja puolisolleni Markku Saksalle. Neljän vuoden aikana olemme yrittäneet parhaamme mukaan tutustua tähän hienoon maahan, jossa löytyy arkeologian helmiä, siirtomaakauden kulttuuriaarteita ja upeaa luontoa. Olemme nauttineet joka hetkestä. Eniten olemme ihastuneet meksikolaisiin. Lämpimämpiä ja vieraanvaraisempia ihmisiä on vaikeaa löytää.

Hienoa on ollut myös tutustua teihin Meksikossa asuviin suomalaisiin. Olette kunnioittaneet läsnäolollanne itsenäisyyspäivän vastaanottoja ja joulujuhlia sekä käyneet suurlähetystössä.

Lämmin kiitos yhteistyöstä!  

Anne Lammila

Suurlähettiläskauteni on ollut työntäyteinen. Onnistuimme yhteistyössä Finpron väen kanssa herättämään uudelleen suomalaisen yrityselämän kiinnostuksen Meksikon markkinoihin. Kesällä 2012 kiersin Suomea yhdessä Nina Jaakkolan, Heidi Virran ja Kirsi Vienosen kanssa. Kerroimme Meksikon mahdollisuuksista ja houkuttelimme suomalaisia paikalle. Saimme eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin vierailulle Meksikoon vuoden 2013 keväällä ja sen jälkeen tulivat monet muut: kehitysministeri Pekka Haavisto keväällä 2014, Suomen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma heinäkuussa 2014, opetusministeri Krista Kiuru syyskuussa 2014 ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka maaliskuussa 2015. Meksikon ulkoministeri José Antonio Meade kävi vierailulla Suomessa helmikuussa 2015. Lisäksi meillä on ollut korkean tason poliittisia ja kauppapoliittisia neuvotteluja.

Upeinta oli tietenkin saada emännöidä kaikkien aikojen toista Suomen presidentin virallista vierailua Meksikoon. Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio otettiin riemumielin vastaan Meksikon kansallispalatsissa. Keskustelut Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton kanssa sujuivat hyvin, ja Suomen ja Meksikon suhteet saivat kaipaamansa vahvistuksen. Nyt odottelemme Meksikon presidenttiä Suomeen.

Olen pitänyt Suomen-ennätystä hallussani kohta kahden vuoden ajan. Meksikosta käsin olemme hoitaneet koko Keski-Amerikkaa ja sen lisäksi Haitia ja Kuubaa, yhteensä yhdeksän jalkamaata. Lisäksi konsulimme on tarjonnut kansalaispalvelut kymmenelle Karibian maalle. On ollut mielenkiintoista tutustua näin valtavaan alueeseen ja toimia siellä Suomen edustajana. Työtoverini suurlähetystössä ja Finprossa ovat olleet korvaamattomana apuna. Suurkiitos myös heille!

Jätän Meksikon haikeana mutta tyytyväisenä. Toivotan kaikille teille hyvää kesää ja rentouttavaa lomaa. Ehkä vielä tapaamme – hasta la vista!

Anne Lammila

Suurlähettiläs