Suomi Tyynenmeren allianssin tarkkailijaksi

Suomen hakemus tarkkailijaksi hyväksyttiin Tyynenmeren allianssin (Alianza del Pacífico) kahdeksannessa huippukokouksessa Kolumbian Cartagenassa 10. helmikuuta.

Alianza del Pacifico
Tyynenmeren allianssi on Chilen, Kolumbian, Meksikon ja Perun vuonna 2011 perustama vapaakauppaan perustuva talousalue.

Tyynenmeren allianssi on Chilen, Kolumbian, Meksikon ja Perun vuonna 2011 perustama vapaakauppaan perustuva talousalue. Allianssin jäsenvaltiot pyrkivät dynaamisin toimin yhdenmukaistamaan ja edistämään vapaakauppaa erityisesti Tyynenmeren alueella. Yhteistyö rakentuu jäsenmaiden jo olemassa olevien vapaakauppajärjestelyjen pohjalle. Liiketoimintaympäristöltään ja maantieteelliseltä sijainniltaan houkutteleva alue tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille. Tarkkailijana Suomen on mahdollista osallistua järjestön tapahtumiin ja saada suoremmin tietoa alueen kehityksestä.

Perustajajäsenmaiden taloudet ovat vakaita, keskimääräinen talouskasvu on 4,3 prosenttia ja mailla on laaja ostovoimainen väestö. Allianssi käsittää 209 miljoonaa ihmistä, yli kolmasosan Latinalaisen Amerikan väestöstä, ja noin 35 prosenttia mantereen bruttokansantuotteesta. Maailmanpankin ”Ease of doing business” arviossa Latinaisesta Amerikasta allianssin maat ovat kaikki viiden kärjessä, vain Puerto Ricon kiilatessa Chilen jälkeen toiseksi.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vieraili yritysvaltuuskunnan kanssa Kolumbiassa ja Meksikossa keväällä 2013. Vierailu vahvisti, että Latinalaisen Amerikan vakaan talouskasvun maat tarjoavat hyviä kauppamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

Allianssi on herättänyt paljon kiinnostusta. Costa Rica ja Panama ovat lähellä täysjäsenyyttä. Tarkkailijoita on tällä hetkellä 30. Suomen lisäksi tarkkailija-asema myönnettiin nyt Intialle, Singaporelle, Marokolle ja Israelille. Entuudestaan tarkkailijoita ovat muun muassa Yhdysvallat, Kanada, Australia, Kiina ja seitsemän EU-jäsenvaltiota (Espanja, Portugali, Ranska, Italia, Saksa, Alankomaat ja Iso-Britannia).