Pohjoismaiden suurlähettiläät tapasivat toimittajia, tutkijoita sekä toimittajien suojeluun keskittyvän komission (CEAPP) edustajia Veracruzin osavaltiossa

Pohjoismaiset suurlähetystöt Meksikossa (Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja) vierailivat Xalapassa,  Veracruzin osavaltiossa perjantaina 10.3.2017 Suomen suurlähettiläs Roy Erikssonin ja Norjan suurlähettiläs Merethe Nergaardin edustamina. Vierailun tarkoituksena oli tavata Veracruzissa työskenteleviä toimittajia, tutkijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia ja kuulla heidän tilanteesta ja olosuhteista osavaltiossa.

Matka oli jatkumoa alkuvuoden 2016 pohjoismaiden suurlähettiläiden tapaamisille toimittajien, tutkijoiden ja CEAPP:n edustajien kanssa. Nyt tarkoituksena oli selvittää mahdollisia muutoksia tilanteessa ja työolosuhteissa.

Suurlähettiläät tapasivat vierailullaan toimittajia eripuolilta Veracruzin osavaltiota, Veracruzana- yliopiston edustajia ja kolmen eri kansalaisjärjestön edustajia: Colectivo Solecito de Veracruz, Buscando a Desaparecidos ja Colectivo por la Paz.  Lisäksi suurlähettiläät keskustelivat vierailulla CEAPP:n uuden puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan kanssa komission toiminnasta ja haasteista toimittajien suojelemiseksi.

Toimittajat ja kansalaisjärjestöjen edustajat kohtaavat usein riskejä ja haasteita harjoittessaan ammattiaan Veracruzissa. Sananvapaus ja vapaa tiedonvälitys ovat demokraattisen hyvinvointiyhteiskunnan peruselementtejä.

Veracruzin-vierailu on osa aktiviteetteja ja yhteistyötä, joiden kautta pohjoismaiset suurlähetystöt pyrkivät edistämään sanavapautta Meksikossa ja kansainvälisellä tasolla.

Kansainvälinen yhteisö seuraa ja tulee seuraamaan toimittajien ja kansalaisjärjestöjen tilannetta Veracruzin osavaltiossa, kuten koko Meksikossa. Tarkoituksena on jakaa matkalta saatuja vaikutelmia valtion ja osavaltioiden viranomaisten kanssa.